Strony

wtorek, 29 marca 2016

Ciasteczka z masłem orzechowym


Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Składniki na 24 sztuki – każde ciasteczko około 170 kalorii
  • 1 małe jajko
  • szklanka brązowego cukru (120g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100g roztopionego masła
  • 300g masła orzechowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 250g mąki
  • 3 łyżki mleka 

Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopione masło, masło orzechowe, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać, można zrobić to za pomocą mixera. Następnie ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 0.5cm, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie można dodać trochę mleka. Ciasto należy wałkować bardzo powoli dociskając ręka do stolnicy ciasto i wygladzać wałkiem. Szklanką wycinać okrągłe ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej folią aluminiowa, u mnie wyszły 24 ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C około 15 minut.



1 komentarz: