Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Składniki na 24 sztuki – każde ciasteczko około 170 kalorii
- 1 małe jajko
- szklanka brązowego cukru (120g)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100g roztopionego masła
- 300g masła orzechowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 250g mąki
- 3 łyżki mleka
Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopione masło, masło orzechowe, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać, można zrobić to za pomocą mixera. Następnie ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 0.5cm, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie można dodać trochę mleka. Ciasto należy wałkować bardzo powoli dociskając ręka do stolnicy ciasto i wygladzać wałkiem. Szklanką wycinać okrągłe ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej folią aluminiowa, u mnie wyszły 24 ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C około 15 minut.
wyglądają przepysznie! zjadłabym takie ciacho
OdpowiedzUsuń