Przygotowanie: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Przepis na tą pyszną babkę znalazłam tutaj, jednak ja z miłości do marcepana postanowiłam do babki nie dodawać już pomarańczy. Zrobiłam babkę po prostu marcepanową, pyszną, wilgotną i aromatyczną. Jak dla mnie doskonała, szkoda tylko że tak szybko zniknęła. Polecam.
Składniki na 16 porcjii - każda porcja około 90 kalorii
- 150 g masła
- łyżka bułki tartej
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g marcepanu
- 3 jajka
- szczypta soli
- 150 ml mleka
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Włączyć
piekarnik i nagrzać na 180˚C.
W rondelku rozpuścić resztę masła i odstawić do
przestygnięcia.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę
oczyszczoną.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem
szczypty soli.
Żółtka ubić na puszystą masę a następnie powoli wciąż miksując
dodawać do nich rozdrobniony marcepan (najlepiej wcześniej wyjąć go z lodówki
inaczej ciężko będzie go rozdrobnić).
Do żółtek z marcepanem powoli wlać
przestudzone masło a następnie mleko na koniec dodać suche składniki. Wszystko
lekko wymieszać, dodać ubite białko i delikatnie połączyć składniki pomocą
szpatułki.
Ciasto ostrożnie przelać do formy i wstawić do nagrzanego
piekarnika.
Piec około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Z marcepanową się nie spotkałam, ale sądzę, że z miejsca by mi posmakowała.
OdpowiedzUsuń