Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Czasami z mężem kupujemy w naszym supermarkecie całego łososia, jest
tańszy niż taki kupowany w postaci pięknych filetów, mrozimy go i jest jak
znalazł na szybki piątkowy obiad kiedy po całym tygodniu pracy nie chce się i
nie ma za bardzo z czego już gotować. U nas w kuchni nic się nie marnuje
dlatego zastanawiałam się co zrobić z głową łososia a ponoć naljepsze zupy
rybne gotowane są właśnie na wywarze z głowy. Szukałam długo przepisu na taką
zupę i w końcu wpadłąm na pomysł i sama ugotowałam zupę inspirując się
przepisem na krupnik z własnego bloga. Oczywiście zamast kurczaka był łosoś, pietruszkę
zastąpiłam koperkiem bo ten znakomicie pasuje do łososia, użyłam bulionu
rybnego zamiast drobiowego dodałam też śmietanę, starta marchewka, pietruszka i
ziemniaki zostały i tak powstał przepis na zupę z głowy łososia która nam
bardzo zasmakowała.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 370 kalorii
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 370 kalorii
- 0,6 kg ziemniakow
- sredniej wielkosci cebula
- 1 marchewka
- 1 mala pietruszka
- głowa i ogon łososia
- 400g dzwonków z łososia
- 3 kostki bulionu rybnego
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 150ml slodkiej śmietanki
- ¼ peczka koperku
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, ziemniaki pokroić w kostkę,
marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tartce. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze
kawałk. Koperek drobno posiekać.
Rybę umyć i osuszyć. Do garnka wlać półtora litra zimnej wody, następnie
włożyć głowę, ogon i dzwonki łososia, liść laurowy, ziele angielskie, kostki bulionu
rybnego, cebulę i ¼ ziemniaków. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie,
ja gotuje około pół godziny na wolnym ogniu.
Następnie wszystko przecedzić, rybę
przełożyć na talerzyk i odłożyć na chwilę żeby przestygła. Bulion przecedzić
przez drobne sitko i z powrotem wlać do garnka. Dwie szklanki bulionu odlać i zmiksować
z ugotowanymi ziemniakami i cebulą. Zmiksowane warzywa i bulion wlać do garnka
z bulionem, dodać startą marchewkę i pietruszkę oraz pozostałe ziemniaki,
gotować dalej aż ziemniaki będą miekkie około 30 minut.
W międzyczasie obrać rybę
ze skóry i ości, mięso odłożyć a gdy ziemniaki będą miękkie mięso z łososia z
powrotem wrzucić do zupy. Doprawić do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Zupę
zdjąć z ognia powoli wlać śmietankę, na koniec dodac drobno posiekany koperek,
wszystko wymieszać i zjadać ze smakiem.
Właśnie próbuję gotować tę zupę zobaczymy co wyjdzie . Ale z tymi 3 kostkami bulionu i dodatkową sola to chyba przesadziłaś.
OdpowiedzUsuń? albo chcesz szybko pozbyć sie męża :)
Tu jest też przepis na zupę z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/pikantna-zupa-kokosowa-z-plastrami-lososia-mowi/ polecam wypróbować ten przepis. Dla mnie niczego nie brakuje a przygotowuje się błyskawicznie. Łosoś w tyj zupie gra zdecydowanie pierwszy skrzypce, mimo że dodajemy go na końcu.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń