Strony

sobota, 8 sierpnia 2015

Sałatka z kukyrydzą na ciepło

Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut

Ten przepis znalazłam w programie telewizyjnym pt. „Przy stole Siby” na programie foodnetwork. Autorem tej sałatki jest Siba Mtongana, mistrzyni kuchni pochodząca z Republiki Południwej Afryki. Właściwie ciężko nazwać to sałatką ale nie wpadłam na lepszą nazwę. Jest to ciepłe danie w dodatku są w nim nie tylko warzywa ale również wędzony boczek, oryginalnego smaku dodają sos sojowy, imbir i kolendra.

Składniki na 8 porcjii - każda porcja około 260 kalorii
  • łyżka oleju
  • 250g surowego wędzonego boczku
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 30g imbiru (kawałek około 3cm)
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 250g pieczarek
  • 750g mrożonej kukurydzy
  • mały pęczek kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki sosu sojowego

Boczek, jeśli jest w plasterkach pokroić w paseczki, jeśli jest w całości można pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek również obrać i drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Kukurydzę włożyć na sitko, polać gorącą wodą i odstawić by odciekła. Kolendrę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i boczek i smażyć razem na dość dużym ogniu ciągle mieszając aż boczek się zarumieni a cebula zeszkli, około 5 minut. Następnie dodać czosnek i połowę imbiru, smażyć razem około minuty. Dodać pieczarki smażyć kilka minut, następnie dodać paprykę i smażyć kolejne kilka minut.
Następnie dodać kukurydzę i kolendrę, wszystko wymieszać. Na koniec dodać świeżo mielony pieprz, sos sojowy i resztę imbiru, wszystko wymieszać, smażyć razem jesczcze minutę. Podawać od razu na przykład jako dodatek do grillowanego mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz