Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ten przepis znalazłam w programie telewizyjnym pt. „Przy stole Siby” na programie
foodnetwork. Autorem tej sałatki jest Siba Mtongana, mistrzyni kuchni pochodząca
z Republiki Południwej Afryki. Właściwie ciężko nazwać to sałatką ale nie wpadłam na lepszą nazwę. Jest to
ciepłe danie w dodatku są w nim nie tylko warzywa ale również wędzony boczek,
oryginalnego smaku dodają sos sojowy, imbir i kolendra.
Składniki na 8 porcjii - każda porcja około 260 kalorii
- łyżka oleju
- 250g surowego wędzonego boczku
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 30g imbiru (kawałek około 3cm)
- papryka zielona
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 250g pieczarek
- 750g mrożonej kukurydzy
- mały pęczek kolendry
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki sosu sojowego
Boczek, jeśli jest w plasterkach pokroić w paseczki, jeśli jest w całości
można pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek również obrać i
drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Papryki
umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w
plasterki. Kukurydzę włożyć na sitko, polać gorącą wodą i odstawić by odciekła.
Kolendrę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i boczek i smażyć razem na dość
dużym ogniu ciągle mieszając aż boczek się zarumieni a cebula zeszkli, około 5
minut. Następnie dodać czosnek i połowę imbiru, smażyć razem około minuty. Dodać
pieczarki smażyć kilka minut, następnie dodać paprykę i smażyć kolejne kilka
minut.
Następnie dodać kukurydzę i kolendrę, wszystko wymieszać. Na koniec dodać
świeżo mielony pieprz, sos sojowy i resztę imbiru, wszystko wymieszać, smażyć
razem jesczcze minutę. Podawać od razu na przykład jako dodatek do grillowanego
mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz