Strony

niedziela, 2 sierpnia 2015

Truskawkowe semifreddo

Przygotowanie: 15 minut
Czas mrożenia: 4 godziny

Przepis na truskawkowe semifreddo pochodzi z mojej książki pt."1000 Recipes", o której już wielokrotnie pisałam. Przepis jest prosty i szybki, nie wymaga wielu składników ani maszyny do lodów. Polecam.

Składniki na 8 porcjii – każda około 212 kalorii
  • 8 bezow(100g)
  • 500g truskawek
  • 300ml smietany kremówki 




Bezy pokruszyć ręcznie na mniejsze kawałki ale nie na proszek, połowę truskawek lekko zmiksować przez chwile tak żeby część z nich pozostała w dużych kawalkach. Drugą połowę truskwek zostawić na później będą potrzebne bezpośrednio przed jedzeniem. 
Śmietanę ubić na sztywno, dodać zmiksowane truskawki i pokruszone bezy, wszystkie składniki delikatnie wymieszać.


Masę przełożyć do okrągłego naczynia (lub innego jak kto woli można też przełożyć do małych miseczek) wstawić do zamrażalnika. Przez pierszą godzinę powinno się mieszać masę co 20 minut ale ja wymieszałam tylko raz a później zapomniałam.
Zamrożone semofreddo wyjąć z zamrażalnika, jeśli jest bardzo zamrożone można odstawić na 10 minut. 
Odłożyć 8 małych truskawek i przekroić je na połówki lub ćwiartki, pozostałe truskawki zmiksować na gładką masę.  Następnie pokroić semifredo na 8 części i przełożyć na talerzyki, udekorować truskawkami i polać sosem truskawkowym.


2 komentarze: