Przepis na te przepyszna krokiety znalazłam tutaj w Magazynie Kuchennym,
są tam nie tylko smaczne przepisy ale też niesamowite zdjęcia. Mnie udało się
usmażyć cudownie chrupkie z zewnątrz mięciutkie a w środku aromatyczne i pełne
smaku krokiety, zdjęcia jednak nie udało się podrobić. Moja wersja tego
przepisu z niewielkimi zmianami poniżej.
Składniki na 10 sporych krokietów – każdy około 189 kalorii
- 250g obranych ziemniaków
- 200g kalafiora (około ½ kalafiora)
- łyżeczka soli do gotowania warzyw
- peczek natki pietruszki
- 2 jajka
- szklanka drobno startego parmezanu (80g)
- ½ szklanki startej mozarelli (60g)
- łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- czubata łyżka mąki (20g)
- 6 łyżek bułki tartej do panierowania (50g)
- 6 łyżek oleju do smażenia
Ziemniaki pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Miękkie
ziemniaki wyjąć łyżką cedzakową a do tej samej wody włożyć różyczki kalafiora i
gotować kilka minut (mają zostać jędrne). Kalafiora odcedzić, lekko przestudzić
i drobno posiekać. Ziemniaki rozgnieść na puree, dodać kalafiora, drobno
posiekaną natkę pietruszki, jedno żółtko jaja (białko i drugie jajo będą potrzebne
do poanierowania), łyżkę oliwy, parmezan, mozarellę, ¼ łyżeczki soli i ¼
łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Masę podzielić na 10 części (użyłam łyżki do lodów by krokiety miały
jednakową wielkość) i wilgotnymi dłońmi uformować podłużne krokiety.
Przygotować 3 miseczki do jednej wsypać mąkę, w drugiej roztrzepać białko jaja
razem z pozostałym jajem a do trzeciej wsypać bułkę tartą. Gotowe krokiety
obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce. Smażyć krokiety na rozgrzanym oleju aż
zarumienią się z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na
papierowym ręczniku. Smacznego.
O wow! Nie spodziewałabym się że z takich składników można coś wyczarować! Jestem pozytywnie zaskoczona :)
OdpowiedzUsuń