Strony

środa, 5 sierpnia 2015

Krokiety z kalafiora i ziemniaków

Przepis na te przepyszna krokiety znalazłam tutaj w Magazynie Kuchennym, są tam nie tylko smaczne przepisy ale też niesamowite zdjęcia. Mnie udało się usmażyć cudownie chrupkie z zewnątrz mięciutkie a w środku aromatyczne i pełne smaku krokiety, zdjęcia jednak nie udało się podrobić. Moja wersja tego przepisu z niewielkimi zmianami poniżej.

Składniki na 10 sporych krokietów – każdy około 189 kalorii
  • 250g obranych ziemniaków
  • 200g kalafiora (około ½ kalafiora)
  • łyżeczka soli do gotowania warzyw
  • peczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • szklanka drobno startego parmezanu (80g)
  • ½ szklanki startej mozarelli (60g)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • czubata łyżka mąki (20g)
  • 6 łyżek bułki tartej do panierowania (50g)
  • 6 łyżek oleju do smażenia


Ziemniaki pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Miękkie ziemniaki wyjąć łyżką cedzakową a do tej samej wody włożyć różyczki kalafiora i gotować kilka minut (mają zostać jędrne). Kalafiora odcedzić, lekko przestudzić i drobno posiekać. Ziemniaki rozgnieść na puree, dodać kalafiora, drobno posiekaną natkę pietruszki, jedno żółtko jaja (białko i drugie jajo będą potrzebne do poanierowania), łyżkę oliwy, parmezan, mozarellę, ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Masę podzielić na 10 części (użyłam łyżki do lodów by krokiety miały jednakową wielkość) i wilgotnymi dłońmi uformować podłużne krokiety. Przygotować 3 miseczki do jednej wsypać mąkę, w drugiej roztrzepać białko jaja razem z pozostałym jajem a do trzeciej wsypać bułkę tartą. Gotowe krokiety obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce. Smażyć krokiety na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego.

1 komentarz:

  1. O wow! Nie spodziewałabym się że z takich składników można coś wyczarować! Jestem pozytywnie zaskoczona :)

    OdpowiedzUsuń