Strony

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Sałatka szefa



Sałatkę szefa odkryłam dzięki gotowym sosom do sałatek knorr. Spodobał mi się pomysł zastosowania szynki i sera w sałatce, postanowiłam jednak zrobić ją sama. Poniżej przepis na moją wersję tej sałatki. Jest zdrowa, świeża i pyszna, w sam raz na lenie popołudnie polecam.

Składniki na 2 porcje- każda porcja około 310 kalorii

  • 1 bułka typu ciabatta (100g)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczi soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżęczki słodkiej papryki
  • 8 – 10 liści sałaty (lodowa, masłowa lub rzymska według uznania)
  • ½ ogórka wężowego
  • 200g dojrzałych pomidorów
  • 1 mała czerwona papryka
  • 60g żółtego sera (np. gołda lub salami)
  • 60g szynki gotowanej lub konserwowej
  • 50ml sosu tysiąca wysp (u mnie gotowy ale obiecuję że jak tylko znajdę chwilkę czasu zrobię go sama)


Ciabattę pokroić w dużą kostkę, wrzucić do miski skropić oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, wszystko wymieszać, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 °C i piec około 5 minut. Gotowe grzanki wyjąć, ostudzić.
Liście sałaty umyć, osuszyć, usunąć zgrubiałe łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Ogórka przekroić wzdłuż na poł a następnie na plasterki, pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości, paprykę pokroić w plasterki lub paseczki. Szynkę i ser pokroić w plastrki a następnie mniejsze prostokątne kawałki (mniej więcej 1 x 2 cm).
Sałatę rozłożyć na dwóch półmiskach, dodać ogórka, pomidory i paprykę, wszystko delikatnie wymieszać. Nastepnie dodać grzanki, ser i szynkę, na konieć polać sosem. Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz