Strony

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Babka puchowa


Czas przygotowania: 15 minut
Pieczenie: 50 minut

Dziś proponuję przepis na babkę puchową, jest pyszna, lekka i pachnąca. Przepis dostałam od mamy ale trochę pozmieniałam.

Składniki na 16 małych kawałków – każdy około 145 kalorii
  • 3 jajka
  • pół kostki masła
  • szklanka mąki zimniaczanej (200g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • okakowanie cukru waniliowego (30g)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka soku z cytryny lub octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie polewy czekoladowej
 
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym po czym wbijać kolejno jajka. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sito a następnie dodać do pozostałych składników miksując ciasto na małych obrotach miksera. Dodać olej i sok z cytryny lub ocet dokładnie wymieszać i wylać do formy. Łyżką zrobić wgłębienie dookoła formy tak by brzegi ciastabyły nieco wyżej niż środek pomoże to ciastu piąć sie po ściankach formy i ciasto wyrośnie równiejsze. Piec 50 minut w temperaturze 160˚C. Udekorować polewą czekoladową.
 

3 komentarze:

  1. Takie babki zawsze szybko znikają,wygląda smacznie i puchowo,zapraszam do siebie na babkę piaskową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, połowy już nie ma. Zajrzałam na Twojego bloga ciekawe przepisy na pewno będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na bardzo delikatną :)

    OdpowiedzUsuń