Czas przygotowania: 15 minut
Pieczenie: 50 minut
Dziś proponuję przepis na babkę puchową, jest pyszna, lekka i pachnąca. Przepis
dostałam od mamy ale trochę pozmieniałam.
Składniki na 16 małych kawałków – każdy około 145 kalorii
- 3 jajka
- pół kostki masła
- szklanka mąki zimniaczanej (200g)
- 3 łyżki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- okakowanie cukru waniliowego (30g)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- łyżka soku z cytryny lub octu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie polewy czekoladowej
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym po czym wbijać kolejno jajka.
Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sito a
następnie dodać do pozostałych składników miksując ciasto na małych obrotach
miksera. Dodać olej i sok z cytryny lub ocet dokładnie wymieszać i wylać do
formy. Łyżką zrobić wgłębienie dookoła formy tak by brzegi ciastabyły nieco wyżej niż środek pomoże to ciastu piąć sie po ściankach formy i ciasto wyrośnie równiejsze. Piec 50 minut w temperaturze 160˚C. Udekorować polewą czekoladową.
Takie babki zawsze szybko znikają,wygląda smacznie i puchowo,zapraszam do siebie na babkę piaskową:)
OdpowiedzUsuńMasz rację, połowy już nie ma. Zajrzałam na Twojego bloga ciekawe przepisy na pewno będę zaglądać :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo delikatną :)
OdpowiedzUsuń