Strony

niedziela, 7 kwietnia 2013

Żeberka w sosie śmietankowym


Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie i gotowanie: 1,5 godziny

Porcja dla 4 osób – każda porcja żeberek z sosem około 368 kalorii

Składniki:
  • kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ soli
  • ½ pieprzu
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka mąki
  • zielona pietruszka do posypania

Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Żeberka, pokroić, włożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i ziołami prowansalskimi (najlepiej jest zrobić to poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce ale nie jest to konieczne).  Żeberka włożyć do woreczka do pieczenia dolać szklankę wrzącej wody, zamknąć woreczek i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C półtorej godziny. Na 10 minut przed koncem żeberka wyjąć z woreczka i pozostawić w piekarniku żeby sie dobrze podpiekły.
W tym czasie robimy sos śmietankowy. W tym celu wodę z woreczka należy wlać do rondelka, dodać śmietane wymieszaną z mąką i gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie sos. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem, można posypać siekaną zieloną pietruszką. Żeberka doskonale smakują z kaszą i kiszonym ogórkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz