Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie i gotowanie: 1,5 godziny
Porcja dla 4 osób – każda porcja żeberek z sosem około 368 kalorii
Składniki:
- kg żeberek wieprzowych
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ soli
- ½ pieprzu
- 100 ml słodkiej śmietanki
- łyżka mąki
- zielona pietruszka do posypania
Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Żeberka, pokroić, włożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, doprawić solą, pieprzem, słodką
papryką, oregano i ziołami prowansalskimi (najlepiej jest zrobić to
poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce ale nie jest to konieczne). Żeberka włożyć do woreczka do pieczenia dolać
szklankę wrzącej wody, zamknąć woreczek i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C
półtorej godziny. Na 10 minut przed koncem żeberka wyjąć z woreczka i
pozostawić w piekarniku żeby sie dobrze podpiekły.
W tym czasie robimy sos śmietankowy. W tym celu wodę z woreczka należy wlać
do rondelka, dodać śmietane wymieszaną z mąką i gotować na małym ogniu ciągle
mieszając aż powstanie sos. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem, można
posypać siekaną zieloną pietruszką. Żeberka doskonale smakują z kaszą i
kiszonym ogórkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz