Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 35 minut
Jak tylko zobaczyłam akcję Warjacje na temat brownies pomyślałam o moim pysznym cieście czekoladowym ale ono już było na moim blogu więc odpada choć jest idealne. Myślałam co tu zrobić, może coś zmienić ale co? W końcu brownie musi być czekoladowe nie bardzo jest co zmienić. W końcu wymyśliłam, a wszystko za sprawą mojego przyszłego niedoszłego męża zwanego również boyfriendem Piotrka, którego wysłałam do sklepu już nie pamiętam po co, a on wrócił z dwoma kubkami lodów i słoikiem nutelli! Nutelle skonfiskowałam i wykorzystałam do upieczenia pysznych brownies.
Składniki na mała kwadratową
blachę 21cm x 21cm
16 porcji – każda porcja około 224 kalorie
- 100g masła
- 400g nutelli
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/3 szklanki mąki
- 60g orzechów laskowych
Masło umieścić w żaroodpornym naczyniu, dodać nutellę. W dużym garnku
zagotować wodę. Naczynie żaroodporne umieścić w garnku z gorącą wodą. Mieszać
aż wszystko się rozpuści.
Białka odzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę.
Dodać kolejno żółtka, mąkę, mase z nutelli i orzechy.
Ciasto wyłożyć na kwadratową blache wysmarowana tłuszczem i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170
° C. Brownies będą gotowe gdy na wierzchu pojawi się
chrupiaca skórka, w środku powinny nadal być miękkie. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika a gdy
przestygnie pokroić na 16 małych kawałków.
publikowanie takich pyszności po 22:00 powinno być zakazane ;p
OdpowiedzUsuńz nutellą <3 mmm pyszność
OdpowiedzUsuńMmm, pychota! Jak mi się słodkiego chce...
OdpowiedzUsuń