Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Składniki na 2 pizze – każda około 1513 kalorii
Przepis na tą pyszną pizzę znalazłam tutaj na blogu Kwestia Smaku. Ja jak zwykle zrobiłam pizzę po swojemu i wprowadziłam kilka zmian. Pizza wyszła pyszna, pachnąca i aromatyczna. Polecam.
Ciasto:
- 250g białej mąki chlebowej
 - 25g drożdży 
 - ¼ łyżeczki soli 
 - łyżka oliwy z oliwek 
 - 150ml letniej wody
 
- 350g sosu pomidorowego 
 - kulka mozarelli 250g 
 - puszka tuńczyka w oleju
 - 10 filecików anchois  
 - łyżka kaparów
 - kilka plasterków czerwonej cebuli
 - 2 jajka
 - świeżo mielony pieprz
 
Mąkę przesiać do
miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko wymieszać.
Ugniatać na posypanej mąką stolnicy. 
Z ciasta
uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, przykryć
wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do
wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać
do temperatury 250°C. 
Wyrośnięte ciasto
posmarować sosem pomidorowym, mozarellę podrzeć na mniejsze kawałki. Na każdej
pizzy położyć kawałki mozarelli,  odsączonego z oleju tuńczyka, fileciki
anchois, kapary i cienkie plasterki cebuli (ja kroję cebulę szatkownicą). Na
wierzchu każdej pizzy rozbić jajko. 
Pizze wstawić do
piekarnika rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut. Po wyjęciu z
piekarnika pizze posypać świeżo mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz