Składniki na 4 porcje – każda porcja około 915 kalorii
Ciasto:
- pół kilograma mąki
- jajko (lub samo żółtko)
- szklanka gorącej wody
- łyżka oleju
- ¼ łyżeczki soli
Farsz:
- 500g obranych ziemniaków
- 2 czubate łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250g twarogu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Ponadto:
- 2 czubate łyżki masła
- 4 łyżeczki maggi
Farsz:
Ziemniaki pokroić na mniejsze
kawałki ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę i czosnek. Ugotowane ziemniaki
odcedzić i przestudzić, do ziemniaków dodać zeszklona cebulke i czosnek,
twaróg, doprawić do samku sola i pieprzem.
Ciasto:
Na stolnice przesiac mąkę, dodać jajko, olej, sól i ciepłą wode, zagnieść
ciasto. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto. Z ciasta wykrawać kółka, na
każde kółko nałożyc kulkę farszu i lepić pierogi.
Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie a następnie smażyć na
patelni na rozgrzanym maśle. Pierogi przełożyć na talerz, ja lubię skropić je
odrobiną maggi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz