Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Składniki na 2 pizze – każda około 1513 kalorii
Przepis na tą pyszną pizzę znalazłam tutaj na blogu Kwestia Smaku. Ja jak zwykle zrobiłam pizzę po swojemu i wprowadziłam kilka zmian. Pizza wyszła pyszna, pachnąca i aromatyczna. Polecam.
Ciasto:
- 250g białej mąki chlebowej
- 25g drożdży
- ¼ łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 150ml letniej wody
- 350g sosu pomidorowego
- kulka mozarelli 250g
- puszka tuńczyka w oleju
- 10 filecików anchois
- łyżka kaparów
- kilka plasterków czerwonej cebuli
- 2 jajka
- świeżo mielony pieprz
Mąkę przesiać do
miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko wymieszać.
Ugniatać na posypanej mąką stolnicy.
Z ciasta
uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, przykryć
wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do
wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać
do temperatury 250°C.
Wyrośnięte ciasto
posmarować sosem pomidorowym, mozarellę podrzeć na mniejsze kawałki. Na każdej
pizzy położyć kawałki mozarelli, odsączonego z oleju tuńczyka, fileciki
anchois, kapary i cienkie plasterki cebuli (ja kroję cebulę szatkownicą). Na
wierzchu każdej pizzy rozbić jajko.
Pizze wstawić do
piekarnika rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut. Po wyjęciu z
piekarnika pizze posypać świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz