Strony

czwartek, 27 grudnia 2018

Pierogi ruskie


Składniki na 4 porcje – każda porcja około 915 kalorii
 
Ciasto:
  • pół kilograma mąki
  • jajko (lub samo żółtko)
  • szklanka gorącej wody
  • łyżka oleju
  • ¼ łyżeczki soli
Farsz:
  • 500g obranych ziemniaków
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g twarogu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
Ponadto:
  • 2 czubate łyżki masła
  • 4 łyżeczki maggi

Farsz:
Ziemniaki  pokroić na mniejsze kawałki ugotować w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę i czosnek. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przestudzić, do ziemniaków dodać zeszklona cebulke i czosnek, twaróg, doprawić do samku sola i pieprzem.
Ciasto:
Na stolnice przesiac mąkę, dodać jajko, olej, sól i ciepłą wode, zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto. Z ciasta wykrawać kółka, na każde kółko nałożyc kulkę farszu i lepić pierogi.
Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie a następnie smażyć na patelni na rozgrzanym maśle. Pierogi przełożyć na talerz, ja lubię skropić je odrobiną maggi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz