Strony

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Makaron z pieczoną papryką


Przygotowanie: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 908 kalorii
  • 500g makaronu spaghetti
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • 3 papryki (żółta, czerwona lub pomarańczowa)
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 1 i ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • słoiczek pesto (185g)
  • 50g tartego parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii
 
 
Paprykę i pomidorki posmarować łyżką oleju, paprykę włożyć do naczynia żaroodpornego, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut. W połowie pieczenia dodać pomidorki koktajlowe. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie obrać paprykę ze skórki i usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobne kawałki. Pomidorki obrać ze skórki.

W garnku z osoloną wodą ugotować makaron al dente. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać przeciśnięty przez praskę czosnek smażyć około minuty, następnie dodać parykę i pomidorki. Doprawić ¼ łyżeki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, dodać pesto i makaron, wszystko dokładnie wymieszać. Na konieć posypać tartym parmezanem i listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz