Przygotowanie: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 908 kalorii
- 500g makaronu spaghetti
- 300g pomidorków koktajlowych
- 3 papryki (żółta, czerwona lub pomarańczowa)
- 2 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- 1 i ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- słoiczek pesto (185g)
- 50g tartego parmezanu
- kilka listków świeżej bazylii
Paprykę i pomidorki posmarować łyżką oleju, paprykę włożyć do naczynia
żaroodpornego, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut.
W połowie pieczenia dodać pomidorki koktajlowe. Upieczone warzywa wyjąć z
piekarnika i przestudzić, następnie obrać paprykę ze skórki i usunąć gniazda
nasienne, pokroić na drobne kawałki. Pomidorki obrać ze skórki.
W garnku z osoloną wodą ugotować makaron al dente. Na patelni rozgrzać
łyżkę oleju dodać przeciśnięty przez praskę czosnek smażyć około minuty,
następnie dodać parykę i pomidorki. Doprawić ¼ łyżeki soli i ¼ łyżeczki
pieprzu, dodać pesto i makaron, wszystko dokładnie wymieszać. Na konieć posypać
tartym parmezanem i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz