Przygotowanie: 15 minut
Czas smażenia: 30 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Składniki na 4 porcje – każda około 538
kalorii
- 80g boczku
- 1 duża cebula
- 250g pieczarek (u mnie kasztanowe)
- 700g karkówki wieprzowej
- 2 łyżki mąki
- płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 175ml czerwonego wina
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na suchej patelni podsmażyć boczek, gdy wytopi
się tłuszcz dodać cebulę i smażyć aż cebulka się zarumieni (jeśli boczek jest bardzo chudy można dodać odrobinę oleju). Pieczarki pokroić
na 4 części, dodać do reszty składników i smażyć razem aż pieczarki się
zarumienią. Wszystko przełożyć na talerz.
Karkówkę pokroić w dużą kostkę.
Do miski wsypać mąkę, sól i pieprz, dodać mięso i każdy kawałek obtoczyć
równomiernie w mące i przyprawach. Na patelni rozgrzać olej, dodać karkówkę i
smażyć aż mięso się ładnie zarumieni. Następnie zwiększyć ogień i dodać wino.
Gotować chwilę aż wino odparuje, następnie dodać cebulę, boczek i pieczarki,
dodać 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz