Strony

czwartek, 8 listopada 2018

Gulasz z pieczarkami i czerwonym winem


Przygotowanie: 15 minut
Czas smażenia: 30 minut
Czas gotowania: 2 godziny

Składniki na 4 porcje – każda około 538 kalorii
  • 80g boczku
  • 1 duża cebula
  • 250g pieczarek (u mnie kasztanowe)
  • 700g karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 175ml czerwonego wina




Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na suchej patelni podsmażyć boczek, gdy wytopi się tłuszcz dodać cebulę i smażyć aż cebulka się zarumieni (jeśli boczek jest bardzo chudy można dodać odrobinę oleju). Pieczarki pokroić na 4 części, dodać do reszty składników i smażyć razem aż pieczarki się zarumienią. Wszystko przełożyć na talerz.

Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Do miski wsypać mąkę, sól i pieprz, dodać mięso i każdy kawałek obtoczyć równomiernie w mące i przyprawach. Na patelni rozgrzać olej, dodać karkówkę i smażyć aż mięso się ładnie zarumieni. Następnie zwiększyć ogień i dodać wino. Gotować chwilę aż wino odparuje, następnie dodać cebulę, boczek i pieczarki, dodać 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz