Strony

niedziela, 18 listopada 2018

Zupa z cieciorką, soczewicą i szpinakiem


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 40 minut 

Składniki na 6 porcji – każda porcja około 290 kalorii
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła (30g)
  • 2 kostki warzywne
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 marchewki (250g)
  • 400g ziemniaków
  • puszka cieciorki
  • 125g zielonej soczewicy
  • 150g świeżego szpinaku


Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać cebulę i czosnek smażyć chwile aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać kostki warzywne, kminek, paprykę, kurkumę i sól, smażyć razem około minuty a następnie zalać litrem gorącej wody.
Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka z zupą i gotować około 30 minut lub do momentu gdy warzywa zmiękną.W osobnym garnku ugotować soczewicę.
Gdy warzywa będą miękkie w blenderze zmielić 1 marchewkę i połowę ziemniaków, wrzucić z powrotem do zupy. Soczewicę odcedzić dodać do zupy, następnie dodać cieciorkę  i szpinak, gotowac razem jeszcze około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz