Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 40 minut
Składniki na 6 porcji – każda porcja około 290
kalorii
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła (30g)
- 2 kostki warzywne
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- 3 marchewki (250g)
- 400g ziemniaków
- puszka cieciorki
- 125g zielonej soczewicy
- 150g świeżego szpinaku
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać
cebulę i czosnek smażyć chwile aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać kostki
warzywne, kminek, paprykę, kurkumę i sól, smażyć razem około minuty a następnie
zalać litrem gorącej wody.
Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do
garnka z zupą i gotować około 30 minut lub do momentu gdy warzywa zmiękną.W
osobnym garnku ugotować soczewicę.
Gdy warzywa będą miękkie w blenderze zmielić 1 marchewkę i połowę
ziemniaków, wrzucić z powrotem do zupy. Soczewicę odcedzić dodać do zupy,
następnie dodać cieciorkę i szpinak,
gotowac razem jeszcze około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz