Składniki na 3 porcje – każda około 210 kalorii
- 1 duży kalafior (1.4kg)
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka warzywna
- 3-4 ziemniaki (350g)
- 75ml śmietany
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyzeczki tymianku
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Piekarnik nagrzać do 200°C stopni. Z kalafiora wyciąć głąb a
różyczki kalafiora pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na
czastki. Kalafiora, cebulę i czosnek włożyć do żaroodpornego naczynia, skropić
olejem i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Czosnku nie obieramy, wrzucamy w
łupince.
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać litr wody,
dodać kostkę warzywną i ziemniaki, gotować wszystko na małym ogniu pod
przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać upieczonego kalafiora, cebulę i
wyciśnięty z łupinki czosnek. Gotować jescze 15 minut.
Po tym czasie wszystko zmiksować blenderem, do zmiksowanej zupy dodać
śmietanę, sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Wszystko
dokładnie wymieszać, w miarę potrzeby dolać wody. Można podawać z grzankami z
chleba.
Jeszcze nigdy nie robiłam zupy krem z kalafiora :) Kusisz!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/