Strony

niedziela, 11 listopada 2018

Zapiekanka rybna z zielonym groszkiem


Przygotowanie: 1 godzina
Czas Pieczenia: 30 minut

Składniki na 6 porcji – każda porcja około 530 kalorii
  • 1kg obranych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 40g masła
  • 400g mrożonego groszku
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • 0.5 litra mleka
  • 300g filetu z łososia
  • 200g białej ryby (u mnie dorsz)
  • 65g mąki (około 3 czubate łyżki)
  • 100g szpinaku
  • 125g krewetek
  • 40g sera cheddar

Do dużego garnka wlać  wodę, dodać łyżeczkę soli i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Gotować około 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie odcedzić wodę, dodać   ½ lyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i masło, podusić ziemniaki na puree.
Groszek zalać gorącą wodą, odcedzić , włożyć do blendera i lekko rozdrobnić. Następnie wrzucić groszek do ziemniaków i wszystko razem wymieszać   tak by powstało puree.
Marchewkę i cebulę obrać, drobno posiekać. W dużym naczyniu żaroodpornym rozgrzać łyżkę oleju, dodać marchewkę i cebulę i razem smażyć aż warzywa zmiękną. 
W międzyczasię w osobnym garnku podgrzać mleko, do mleka włożyć łososia i białą rybę, gotować chwilę na małym ogniu do momentu aż mleko się zagotuje i ryba nie będzie surowa. Cedzakową łyżką przełożyć ryby na talerz, a gdy przestygną rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Ser zetrzeć na tartce. Do marchewki i cebuli dodać mąkę, ciągle mieszając powoli wlać mleko. Następnie dodać szpinak, ½ łyżeczki soli i  ¼ białego pieprzu.  Dodać ser, krewetki i ryby wszystko delikatnie wymieszać.
Na wierzchu równomiernie rozłożyć puree z ziemniaków i groszku. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.

2 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak połączenie ryby oraz warzyw, które przecież musi dać bardzo dobry efekt. Dlatego ja tak bardzo chętnie robię przygotowuję także zapiekankę z warzywami i łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekanka-z-warzywami-i-lososiem/ która moim zdaniem jest numerem jeden jeśli chodzi o dania rybne.

    OdpowiedzUsuń