Przygotowanie: 1 godzina
Czas Pieczenia: 30 minut
Składniki na 6 porcji – każda porcja około 530 kalorii
- 1kg obranych ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 40g masła
- 400g mrożonego groszku
- 2 marchewki
- 2 cebule
- łyżka oleju
- 0.5 litra mleka
- 300g filetu z łososia
- 200g białej ryby (u mnie dorsz)
- 65g mąki (około 3 czubate łyżki)
- 100g szpinaku
- 125g krewetek
- 40g sera cheddar
Do dużego garnka wlać wodę, dodać łyżeczkę soli i pokrojone na mniejsze
kawałki ziemniaki. Gotować około 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Po tym
czasie odcedzić wodę, dodać ½ lyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i masło,
podusić ziemniaki na puree.
Groszek zalać gorącą wodą, odcedzić , włożyć
do blendera i lekko rozdrobnić. Następnie wrzucić groszek do ziemniaków i
wszystko razem wymieszać tak by powstało puree.
Marchewkę i cebulę obrać, drobno posiekać. W
dużym naczyniu żaroodpornym rozgrzać łyżkę oleju, dodać marchewkę i cebulę i
razem smażyć aż warzywa zmiękną.
W międzyczasię w osobnym garnku podgrzać
mleko, do mleka włożyć łososia i białą rybę, gotować chwilę na małym ogniu do
momentu aż mleko się zagotuje i ryba nie będzie surowa. Cedzakową łyżką
przełożyć ryby na talerz, a gdy przestygną rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Ser zetrzeć na tartce. Do marchewki i cebuli
dodać mąkę, ciągle mieszając powoli wlać mleko. Następnie dodać szpinak, ½ łyżeczki
soli i ¼ białego pieprzu. Dodać ser, krewetki i ryby wszystko delikatnie
wymieszać.
Na wierzchu równomiernie rozłożyć puree z
ziemniaków i groszku. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury
180°C na około 30 minut.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak połączenie ryby oraz warzyw, które przecież musi dać bardzo dobry efekt. Dlatego ja tak bardzo chętnie robię przygotowuję także zapiekankę z warzywami i łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekanka-z-warzywami-i-lososiem/ która moim zdaniem jest numerem jeden jeśli chodzi o dania rybne.
OdpowiedzUsuń