Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki na 12 bułeczek – każda około 176 kalorii
 
Bułeczki:
- 275ml ciepłego mleka
 - 25g drożdży
 - 2 łyżeczki cukru (10g)
 - 400 g mąki pszennej chlebowej
 - 1.5 łyżeczki soli
 - 30g roztopionego masła
 - jajko
 
Masło czosnkowe:
- 30g masła
 - 4 ząbki czosnku
 - kilka gałązek pietruszki
 
Mleko podgrzać dodać drożdże
i cukier, wymieszać odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn
drożdżowy, masło i sól. Wyrobić ciasto, włożyć do miski, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić
swoją objętość.
Po tym czasie ciasto
podzielić na 12 części i uformować owalne bułeczki. Gotowe bułeczki układać na
blasze wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na
kolejne 30 minut. 
W międzyczasie posiekać czosnek i pietruszkę, dodać masło i wszystko wymieszać.
Na każdej bułeczce zrobić dwa ukośne nacięcia i na każde z nich nałożyć masło
czonskowe. Bułeczki posmarować jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180˚C przez 20 minut.


mniam, świetne na śniadanie lub kolację
OdpowiedzUsuń