Przygotowanie:
30 minut
Czas
pieczenia: 30 minut
Składniki na
15 drożdżówek – każda około 307 kalorii
Drożdżówki:
- 250ml mleka
- 25g drożdży
- 4 łyżki cukru (80g)
- 600g mąki
- 100g masła
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- ½ łyżeczki soli
- 300g mieszanych owoców (maliny, borówki, truskawki)
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Mleko lekko
podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie
wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i
wyrobić ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1.5 godziny w ciepłe
miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.
W tym czasie
przygotować kruszonkę, wszystkie składniki należy wsypać do miseczki i ugnieść
palcami aż postaną grudki.
Gdy ciasto
wyrośnie odrywać kawałki ciasta i formować owalne placuszki. Ja użyłam wagi by
drożdżówki byly równe, odrywałam kawałki o wadze 75g. Gotowe placuszki układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie
spłaszczyć środek każdej drożdżówki, do środka wkładać owoce a wierzch posypać
kruszonką.
Drożdżówki
piec w piekarniku nagrzanym do 175˚C przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz