Strony

środa, 13 września 2017

Gulasz z grzybami

Przygotowanie: 15 minut
Czas marynowania: 30 minut
Czas gotowania: 3 godziny

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 973 kalorie
  • 400g wołowiny (u mnie karkówka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15g suszonych borowików
  • 7 ziaren jałowca
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • kostka bulionu grzybowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • łyżka oleju
  • liść laurowy
  • mały kawałek chleba razowego (30g)




Wołowinę pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać przekroić na osiem części, czosnek obrać i posiekać w plasterki. Mięso, cebulę i czosnek włożyć do miski, dodać tymianek, świeżo mielony pieprz i łyżkę oleju, wszystko dokładnie wymieszać włożyć do lodówki na 30 minut. Grzyby zalać zimną wodą i również odstawić na pół godziny. Można też zamarynować mięso i namoczyć grzyby poprzedniego wieczora.

Po tym czasie zagotować grzyby, przecedzić i z powrotem włożyć do garnka, zalać 300ml wrzątku i dalej gotować.
Mięso wyjąć z lodówki smażyć na średnim ogniu na lekko brazowy kolor jakieś 10-15 minut, następnie dodać grzyby (wywar zostawić) i dalej smażyć 5-10 minut.

Dolać wywar z grzybów, kostkę grzybową, ziarna jałowca, drobno pokruszony chleb i liść laurowy. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa jakieś 2 i pół godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą do smaku. Można podawać z kaszą lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz