Przygotowanie: 15 minut
Czas marynowania: 30 minut
Czas gotowania: 3 godziny
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 973 kalorie
- 400g wołowiny (u mnie karkówka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15g suszonych borowików
- 7 ziaren jałowca
- 0,5 łyżeczki tymianku
- kostka bulionu grzybowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- łyżka oleju
- liść laurowy
- mały kawałek chleba razowego (30g)
Wołowinę pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać przekroić na osiem części,
czosnek obrać i posiekać w plasterki. Mięso, cebulę i czosnek włożyć do miski,
dodać tymianek, świeżo mielony pieprz i łyżkę oleju, wszystko dokładnie
wymieszać włożyć do lodówki na 30 minut. Grzyby zalać zimną wodą i również odstawić na pół godziny. Można też zamarynować mięso i namoczyć grzyby
poprzedniego wieczora.
Po tym czasie zagotować grzyby, przecedzić i z powrotem włożyć do garnka, zalać 300ml wrzątku i dalej gotować.
Mięso wyjąć z lodówki smażyć na średnim ogniu na lekko brazowy kolor
jakieś 10-15 minut, następnie dodać grzyby (wywar zostawić) i dalej smażyć 5-10
minut.
Dolać wywar z grzybów, kostkę grzybową, ziarna jałowca, drobno pokruszony
chleb i liść laurowy. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa jakieś 2 i pół godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą do smaku. Można podawać z kaszą lub
ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz