Strony

niedziela, 10 września 2017

Bułeczki z masłem czosnkowym


Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Składniki na 12 bułeczek – każda około 176 kalorii
 
Bułeczki:
  • 275ml ciepłego mleka
  • 25g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru (10g)
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 30g roztopionego masła
  • jajko
Masło czosnkowe:
  • 30g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek pietruszki


Mleko podgrzać dodać drożdże i cukier, wymieszać odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, masło i sól. Wyrobić ciasto, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części i uformować owalne bułeczki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

W międzyczasie posiekać czosnek i pietruszkę, dodać masło i wszystko wymieszać. Na każdej bułeczce zrobić dwa ukośne nacięcia i na każde z nich nałożyć masło czonskowe. Bułeczki posmarować jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez 20 minut.

1 komentarz: