Strony

sobota, 13 maja 2017

Tortilla z awokado

Przygotowanie: 10 minut

Po długiej przerwie w blogowaniu spowodowanej głownie przeprowadzką, a co z tym związane pakowanie, rozpakowywanie, sprzątanie i masa innych obowiązków, jestem już z powrotem. Nie będe więc marnować czasu na wymówki a zapraszam na pyszne tortille z awokado. Takie tortille czasem kupuję sobie w sieci sklepów Pret a manger, pisałam już o nich wcześniej przy okazji kanapki z serem cheddar. Tortilla jest pyszna i zdrowa a awokado no cóż można je kochać lub nienawidzieć. Jeśli jednak należycie do tej pierwszej grupy osób to polecam.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 515 kalorii 
  • 20g orzeszków pinii
  • 4 tortille
  • 80g jogurtu greckiego
  • 40g majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 20 liści bazylii
  • 20 liści młodego szpinaku
  • ½ wężowego ogórka
  • 2 małe awokado
  • 80g wiórków parmezanu


Przygotowanie terj torrilli jest bardzo proste i szybkie. Zaczynamy od uprażenia orzeszków. Orzeszki należy uprażyć na suchej patelni nie powinno to zając więcej niż dwie minuty. Pamiętajmy by uprażone orzeszki przełożyć na talerz, gdybyśmy zostawili je na gorącej patelni mogłyby sie przypalić.

Następnie przygotowujemy sos. W tym celu jogurt należy wymieszać z majonezem, solą i pieprzem.

Terar przygotowujemy warzywa. Ogórka prekroić na dwie części a następnie wzdłuż na 4 części.Pomidora pokroić w plasterki.Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, (w tym celu wbijamy w pestkę nóż i przekręcamy) zdjąć skórkę i pokroić w plasterki.

Placki tortilli rozłożyć na blacie, posmarować odrobiną wcześniej przygotowanym sosem, następnie poukładać liście bazylii i szpinaku. Dodać więcej sosu i wszystkie warzywa, na koniec dodać resztę sosu, posypać prażonymi orzeszkami i wiórkami parmezanu. Zwinąć tortille i zajadać ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz