Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Składniki na jednego kurczaka :
- 1 cały duży kurczak
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 ząbków czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- ½ łyżki ostrej papryki
- 4 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- szklanka białego wina
Kurczaka dokładnie umyć i
osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać ¾ czosnku, majeranek,
zioła prowansalskie, tymianek i rozmaryn, wszystko wymieszać i tak przygotowaną
pastą ziołową natrzeć kurczaka od środka.
W drugiej miseczce wymieszać
paprykę ostrą, słodką, sól i pieprz. Kurczaka natrzeć z wierzchu oliwą z
oliwek, czosnkiem, papryką, sola i pieprzem i włożyć kurczaka do brytwanny i odstawić
do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Kurczaka wyjąć z lodówki do
brytwanny wlać odrobinę wina i piec kurczaka około 1.5 godziny w temperaturze
190˚C. Od czasu do czasu polewać kurczaka winem by mięso było soczyste. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz