Strony

sobota, 11 lutego 2017

Kurczak po prowansalsku

Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 90 minut


Składniki na jednego kurczaka : 
  • 1 cały duży kurczak
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżki ostrej papryki
  • 4 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • szklanka białego wina



Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać  2 łyżki oliwy z oliwek, dodać ¾ czosnku, majeranek, zioła prowansalskie, tymianek i rozmaryn, wszystko wymieszać i tak przygotowaną pastą ziołową natrzeć kurczaka od środka.

W drugiej miseczce wymieszać paprykę ostrą, słodką, sól i pieprz. Kurczaka natrzeć z wierzchu oliwą z oliwek, czosnkiem, papryką, sola i pieprzem i włożyć kurczaka do brytwanny i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Kurczaka wyjąć z lodówki do brytwanny wlać odrobinę wina i piec kurczaka około 1.5 godziny w temperaturze 190˚C. Od czasu do czasu polewać kurczaka winem by mięso było soczyste. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz