Strony

sobota, 20 maja 2017

Sałatka napoli

Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 920 kalorii 
  • 2 piersi kurczaka (300g)
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka sałat (80g)
  • 220g pomidorków koktajlowych
  • 250g sera mozarella w wodzie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sos salatkowy paprykowo-ziołowy
  • 2 kromki chleba
  • odrobina masła

Kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając się by przyprawy dostaly sie rowniez pod skóre, skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Po tym czasie wyjąć kurczka, odstawić by przestygnął. Tę czynność można zrobić odpowiednio wcześniej i upieczonego kurczaka przechowywać w lodówce.

Sałatę wyłożyć na talerze. Pomidorki przekroić na poł, mozarellę pokroić na mniejsze kawałki (można użyć gotowych kulek). Kurczaka pokroić w kostkę.

Chleb posmarować masłem, następnie upiec w tosterze, piekarniku lub podsmażyć na patelni. Upieczony chleb pokroić w kostkę.

Do małej miseczki wsypać sos sałatkowy dodać 3 łyżki oliwy i 3 łyzki wody, wszystko wymieszać.
 
Sałatę wyłożyć na talerze, dodać przekrojone na pół pomidorki i mozarellę następnie wszystko skropić przygotowanym wcześniej sosem sałatkowym. Dodać kurczaka i chleb. Podawać od razu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz