Przygotowanie: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Przepis na te pyszne kurczaczki znalazłam tutaj na sronie Ewy Wachowicz,
przepis jest szybki i łatwy do przygotowania. Można do niego użyć pokrojonych w
paski piersi kurczaka lub mini filecików. Moja wersja tego przepisu z
niewielkimi zmianami poniżej. Polecam.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 320 kalorii
- 2 cm świeżego imbiru lub (łyżeczka mielonego imbiru)
- 4 ząbki czosnku
- 8 łyżek sosu sojowego
- 8 łyżek oliwy
- łyżka miodu
- 600g mini filetów z kurczaka
- drewniane patyczki do szaszłyków
Imbir obrać i zetrzeć na tartce, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Do miski (najlepiej takiej z
przykrywką) wlać sos sojowy, oliwę i miód, dodać czosnek i imbir. Wszystko
dokładnie wymieszać.
Mini filety lekko spłaszczyć tłuczkiem do mięsa. Wrzucić do marynaty,
przykryć pokrywką i zostawić w lodówce na kilka godzin. Patyczki włożyc do
naczynia z wodą.
Po kilku godzinach wyjąć
kurczaka z lodówki, nakłuć na patyczki w odstępach około 2.5cm, końce filetu
przekręcić w przeciwną stronę. Gotowe kury na patyku ułożyć na raszce, raszkę
położyć na blasze. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń