Strony

wtorek, 16 maja 2017

Kura na patyku

Przygotowanie: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Przepis na te pyszne kurczaczki znalazłam tutaj na sronie Ewy Wachowicz, przepis jest szybki i łatwy do przygotowania. Można do niego użyć pokrojonych w paski piersi kurczaka lub mini filecików. Moja wersja tego przepisu z niewielkimi zmianami poniżej. Polecam.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 320 kalorii
  • 2 cm świeżego imbiru lub (łyżeczka mielonego imbiru)
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek oliwy
  • łyżka miodu
  • 600g mini filetów z kurczaka
  • drewniane patyczki do szaszłyków

Imbir obrać i zetrzeć na tartce, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miski (najlepiej takiej z przykrywką) wlać sos sojowy, oliwę i miód, dodać czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać.

Mini filety lekko spłaszczyć tłuczkiem do mięsa. Wrzucić do marynaty, przykryć pokrywką i zostawić w lodówce na kilka godzin. Patyczki włożyc do naczynia z wodą.

Po kilku godzinach wyjąć kurczaka z lodówki, nakłuć na patyczki w odstępach około 2.5cm, końce filetu przekręcić w przeciwną stronę. Gotowe kury na patyku ułożyć na raszce, raszkę położyć na blasze. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.   

1 komentarz: