Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Macaroni cheese czyli makaron z serem to potrawa bardzo popularna w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Jest pyszna, niestety bardzo kaloryczna ale warta grzechu i od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić. Pamiętajmy jednak by nie pożerać ogromych ilości.
Moja wersja powstała przez połączenie dwóch przepisów tego, przepisu którego autorem jest Ina Garten i tego przepisu który znalazlam w gazetce supermarketu Sainsburys. Bardzo spodobał mi się dodatek warzyw które nie często spotyka się w tej potrawie. Poniżej przepis na 4 niezbyt duże porcje. Jak zawsze wprowadziłam kilka swoich zmian. Polecam.
Moja wersja powstała przez połączenie dwóch przepisów tego, przepisu którego autorem jest Ina Garten i tego przepisu który znalazlam w gazetce supermarketu Sainsburys. Bardzo spodobał mi się dodatek warzyw które nie często spotyka się w tej potrawie. Poniżej przepis na 4 niezbyt duże porcje. Jak zawsze wprowadziłam kilka swoich zmian. Polecam.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 770 kalorii
- łyżeczka soli do gotowania makaronu
- łyżka oleju
- 250g makaronu (np. małe rurki lub spiralki)
- średniej wielkości brokuł
- 4 średniej wielkości pomidory
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła (60g)
- 3 płaskie łyżki mąki (30g)
- 170g sera gruyere
- 115g sera cheddar
- płaska łyżeczka musztardy
- płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- szczypta gałku muszkatołowej
- ½ czerstwej bułki (40g)
- gałązka tymianku
Piekarnik rozgrzac do temperatury 200˚C. Brokuła podzielić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w plasterki. Sery zetrzeć na tartce o grubych oczkach, wymieszać razem.
W dużym garnku zagotować wodę dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Wrzucić
makaron (ja do tej potrawy używam makaronu o nazwie „macaroni”
to takie małe rurki). Gotować około 2 minut, następnie do gotującego się
makaronu dodać różyczki brokuła i gotować kolejne 4 minuty. Makaron i brokuł
powinien być jeszcze lekko twarde bo bedą jeszcze gotowały się w piekarniku. Po
tym czasie makaron i brokuł odcedzić i przelać zimną wodą.
Mleko lekko podgrzać następnie zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać 3
łyżki masła, dodać mąkę i smażyć kilka minut, powoli ciągle mieszając dolewać
mleko. Gotować na małym ogniu aż powstanie gładki gęsty sos. Zdjąć patelnię z
gazu dodać 2/3 startego sera, musztardę, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko
wymieszać dodać makaron i brokuł, przełożyć makaron z sosem serowym do
żaroodpornego naczynia.
Bułką rozdrobnić na mniejsze kawałki można zrobić to przy użyciu noża. Na
patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła, do miseczki włożyć rozdrobnioną bułkę,
dodać masło, listki tymianku i pozostały ser.
Na wierzchu naczynia żaroodpornego z makaronem i sosem serowym ułożyć
pomidory, wszystko posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika na
około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz