Strony

sobota, 16 kwietnia 2016

Kotlety mielone z pieczarkami

Przygotowanie: 30 minut
Czas smażenia: 20 minut



Składniki na 10 kotletów – każdy około 200 kalorii
  • 2/3 szklanki mleka
  • mała czerstwa bułka (60g)
  • 500g karkówki wieprzowej lub łopatki
  • 1 cebula (100g)
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • płaska łyżeczka soli peklowej
  • płaska łyżeczka vegety
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki slodkiej papryki
  • 6 płaskich łyżek bułki tartej
  • łyżka oleju
  • 250g pieczarek
  • kostka smalcu do smażenia


Do małego naczynia włożyć połamaną na mniejsze kawałki bułkę, dodać mleko i pozostawić by bułka wchłonęła całe mleko.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, na patleni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę i czosnek na małym ogniu ale nie rumienić, pozostawić do ostygnięcia.
W maszynce  zmielić mięso, cebulę i namoczoną w mleku bułkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki vegety, ¼ łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę słodkiej papryki i bułkę tartą, wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie pieczarki zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje z nich woda i pieczarki się zarumienią, pod koniec smażenia dodać pół łyżeczki soli, pół łyżeczki vegety i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyłączyć gaz i pozostawić pieczarki do ostygnięcia.

Gdy pieczarki ostygną mięso podzielić na 10 części, na każdą porcję mięsa nałożyć farsz z pieczarek, formować okrągłe kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż kotlety się zarumienią po kilka minut z każdej strony.  Kotlety powinny być brązowe i mieć chrupiącą skórkę. Usmażone kotlety położyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać z ziemniaczkami i surówka. 

1 komentarz: