Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 40 minut  
Składniki na 6 porcji – każda porcja około 290
kalorii
- 1 cebula
 - ząbek czosnku
 - 2 łyżki masła (30g)
 - 2 kostki warzywne
 - ½ łyżeczki mielonego kminku
 - ½ łyżeczki ostrej papryki
 - łyżeczka słodkiej papryki
 - ¼ łyżeczki kurkumy
 - ½ łyżeczki soli
 - 3 marchewki (250g)
 - 400g ziemniaków
 - puszka cieciorki
 - 125g zielonej soczewicy
 - 150g świeżego szpinaku
 
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać
cebulę i czosnek smażyć chwile aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać kostki
warzywne, kminek, paprykę, kurkumę i sól, smażyć razem około minuty a następnie
zalać litrem gorącej wody.
Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do
garnka z zupą i gotować około 30 minut lub do momentu gdy warzywa zmiękną.W
osobnym garnku ugotować soczewicę.
Gdy warzywa będą miękkie w blenderze zmielić 1 marchewkę i połowę
ziemniaków, wrzucić z powrotem do zupy. Soczewicę odcedzić dodać do zupy,
następnie dodać cieciorkę  i szpinak,
gotowac razem jeszcze około 10 minut.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz