Czas pieczenia: 3 godziny
Składniki na 6 porcjii – każda porcja około 298 kalorii
- ½ łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 3 ziarna jałowca
- 2 płaskie łyżki gruboziarnistej soli
- 6 calych nóżek kaczki
- mały pęczek rozmarynu
- mały pęczek tymianku
- ząbek czosnku
- główka czosnku
- 750g tłuszczu gęsiego lub smalcu
- 2 liście laurowe
- łyżeczka ziaren pieprzu
Dzień wcześniej należy
zamarynować kaczkę. Na suchej patelni podsmażamy przez chwilę nasiona kminku i
kolendry tak by nabrały trochę koloru i żeby wydobyć z nich aromat. Następnie
przełożyć nasiona na deskę, a gdy ostygną dodać jałowiec, drobno pokrojony
ząbek czosnku i wszystko razem rozdusić nożem (można to zrobić w moździeżu). Dodać
sól i tak przygotowaną mieszanką przypraw natrzeć kaczkę. Przełożyć kaczkę do
garnka, posypać rozmarynem i tymiankiem, wszystko dobrze wymieszać i marynować
w lodówce przez 24 godziny.
Następnego dnia nagrzać
piekarnik do temperatury 150˚C. Wytrzeć nogi kaczki papierowym ręcznikiem ale
nie myć wodą (sól wyciąga wodę z komórek mięsnych, które zostaną ponownie
napełnione podczas delikatnego pieczenia, gdy umyjemy kaczkę pod wodą znów
napełnimy komórki mięsne wodą).
Włożyć kaczkę do żaroodpornego
naczynia, najlepiej żeliwnego. Dodać rozmaryn, tymiankek i przeciętą na pół całą głowkę czosnku. Tłuszcz lekko podgrzać ale nie gotować i zalać
nim kaczkę. Kaczka powinna być całkowicie zanurzona. Piec przez około 2 i pół
godziny aż mięso będzie miekkie i samo będzie odpadać od kości. Tak upieczoną
kaczkę można przechowywać w lodówce, jeśli zalejemy ją całkowicie tłuszczem
kaczka może postać w lodówce nawet kilka tygodni.
Gotową kaczkę wyjąć z tłuszczu, włożyć na
rozgrzaną patelnię skórą do dołu i smażyć około 4 minut, następnie obrócić nogi
na druga stronę i włożyć z powrotem do piekarnika na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz