Strony

piątek, 29 czerwca 2018

Papryka faszerowana pieczarkami i halumi

Przygotowanie: 15 minut
Czas smażenia: 5 minut
Czas pieczenia: 35 minut


Składniki na 4 porcje – każda około 375 kalorii
  • 4 duze papryki najlepiej rónokolorowe
  • 0.5kg pieczarek kasztanowych (mogą być zwykłe)
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 100g suszonych pomidorów (około 10 kawałków)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • ¼ łyżeczki płatków chilli
  • 200g serka halumi
  • mały pęczek zielonej pietruszki 

Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pieczarki wytrzeć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół a następnie w plasterki. Pomidory i czosnek drobno posiekać, bułkę drobno rozkruszyć, natkę pietruszki drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć na patelni co chwilę mieszając około 4 minut. Dodać pomidory, czosnek, bułkę, płatki chilli i smażyć razem jeszcze chwilę. Wyłączyć gaz dodać serek halumi i zieloną pietruszkę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C. Papryki posmarować olejem, do środka nałożyć farsz. Ułożyć na blaszce i piec w rozgrzanym piekarniku 35 minut, gdyby farsz zbyt spiekł się z  wierzchu, przykryć papryki folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz