Przygotowanie:
20 minut
Czas
gotowania: 20 minut
Przepis na
te pysznke kluski znalazłam tutaj na blogu Niebo na talerzu. Chciało mi się coś
innego no i postanowiłam wypróbować ten właśnie przepis. Kluski wyszły pyszne i
choć na co dzień jestem zwolenniczką zdrowej kuchni, raz nie zawsze kluski były
warte grzechu i na pewno jeszcze kiedyś pojawią się na moim stole. Polecam
Składniki na
4 porcje – każda około 472 kalorie
Na kluski:
- 1kg ziemniaków
- jajko
- ½ łyżeczki soli
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 6-8 łyżek mąki pszennej
- łyżka soli
- 1 duża cebula
- 150g chudej kiełbasy
- 150g chudego boczku
- łyżka oleju
- łyżka masła
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, boczek i kiełbasę również pokroić
w kostkę.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć
na plastikowym, gęstym sitku, płyn odstawić na chwilę, wylać wszystko
oprócz skrobi, która osadzi się na dnie. Skrobię dodać do masy ziemniaczanej,
dosypać mąkę, dodać jajko i sól, wszystko dobrze wymieszać. Masa ma być gęsta,
wstawiona do środka łyżka musi samodzielnie i pewnie „stać”.
W razie potrzeby dosypać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać masło, cebulę, kiełbasę i boczek. Smażyć
aż wszystko ładnie się zarumieni.
W szerokim garnku zagotować wodę, dodać sól. Nabierać ciasto
na łyżeczkę i przy pomocy drugiej zrzucać na wrzątek nieduże
kluski. Gotować porcjami, by pływały swobodnie, wyławiać po kilku
minutach minutach łyżką cedzakową. Przekładać na patelnię z cebulą,
boczkiem i kiełbasą.
Smażyć wszystko razem jeszcze chwilę, zajadać ze smakiem. Można podawać z
kiszoną kapustą.
lubię z sadzonym jajkiem:)
OdpowiedzUsuń