Strony

czwartek, 21 czerwca 2018

Szare kluski


Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut

Przepis na te pysznke kluski znalazłam tutaj na blogu Niebo na talerzu. Chciało mi się coś innego no i postanowiłam wypróbować ten właśnie przepis. Kluski wyszły pyszne i choć na co dzień jestem zwolenniczką zdrowej kuchni, raz nie zawsze kluski były warte grzechu i na pewno jeszcze kiedyś pojawią się na moim stole. Polecam




Składniki na 4 porcje – każda około 472 kalorie

Na kluski:
  • 1kg ziemniaków
  • jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6-8 łyżek mąki pszennej
Dodatkowo:
  • łyżka soli
  • 1 duża cebula
  • 150g chudej kiełbasy
  • 150g chudego boczku
  • łyżka oleju
  • łyżka masła


Cebulę obrać, pokroić w kostkę, boczek i kiełbasę również pokroić w kostkę.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć na plastikowym, gęstym sitku, płyn odstawić na chwilę, wylać wszystko oprócz skrobi, która osadzi się na dnie. Skrobię dodać do masy ziemniaczanej, dosypać mąkę, dodać jajko i sól, wszystko dobrze wymieszać. Masa ma być gęsta, wstawiona do środka łyżka musi samodzielnie i pewnie „stać”. W razie potrzeby dosypać więcej mąki.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać masło, cebulę, kiełbasę i boczek. Smażyć aż wszystko ładnie się zarumieni.
W szerokim garnku zagotować wodę, dodać sól. Nabierać ciasto na łyżeczkę i przy pomocy drugiej zrzucać na wrzątek nieduże kluski. Gotować porcjami, by pływały swobodnie, wyławiać po kilku minutach minutach łyżką cedzakową. Przekładać na patelnię z cebulą, boczkiem i kiełbasą.
Smażyć wszystko razem jeszcze chwilę, zajadać ze smakiem. Można podawać z kiszoną kapustą.

1 komentarz: