Strony

sobota, 26 sierpnia 2017

Drożdżówki z owocami


Przygotowanie: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki na 15 drożdżówek – każda około 307 kalorii

Drożdżówki:
  • 250ml mleka
  • 25g drożdży
  • 4 łyżki cukru (80g)
  • 600g mąki
  • 100g masła
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy
  • ½ łyżeczki soli
Dodatki:
  • 300g mieszanych owoców (maliny, borówki, truskawki)
Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
 

 
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1.5 godziny w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.

W tym czasie przygotować kruszonkę, wszystkie składniki należy wsypać do miseczki i ugnieść palcami aż postaną grudki.

Gdy ciasto wyrośnie odrywać kawałki ciasta i formować owalne placuszki. Ja użyłam wagi by drożdżówki byly równe, odrywałam kawałki o wadze 75g. Gotowe placuszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Następnie spłaszczyć środek każdej drożdżówki, do środka wkładać owoce a wierzch posypać kruszonką.

Drożdżówki piec w piekarniku nagrzanym do 175˚C przez około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz