Przygotowanie:
30 minut
Czas
pieczenia: 30 minut
Składniki na
15 drożdżówek – każda około 307 kalorii
Drożdżówki:
- 250ml mleka
 - 25g drożdży
 - 4 łyżki cukru (80g)
 - 600g mąki
 - 100g masła
 - 4 żółtka
 - cukier waniliowy
 - ½ łyżeczki soli
 
- 300g mieszanych owoców (maliny, borówki, truskawki)
 
- 4 łyżki mąki
 - 3 łyżki masła
 - 2 łyżki cukru
 - cukier waniliowy
 
Mleko lekko
podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie
wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i
wyrobić ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1.5 godziny w ciepłe
miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.
W tym czasie
przygotować kruszonkę, wszystkie składniki należy wsypać do miseczki i ugnieść
palcami aż postaną grudki.
Gdy ciasto
wyrośnie odrywać kawałki ciasta i formować owalne placuszki. Ja użyłam wagi by
drożdżówki byly równe, odrywałam kawałki o wadze 75g. Gotowe placuszki układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie
spłaszczyć środek każdej drożdżówki, do środka wkładać owoce a wierzch posypać
kruszonką.
Drożdżówki
piec w piekarniku nagrzanym do 175˚C przez około 30 minut.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz