Strony

sobota, 24 czerwca 2017

Sałatka z jajkiem w koszulce

Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 548 kalorii
  • opakowanie mieszanki sałaty (80g)
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 łyżki majonezu (40g)
  • 4 płaskie łyżki śmietany (40g)
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 65g wędzonego boczku
  • łyżka octu
  • 4 jajka



Sałatę umyć osuszyć i położyć na talerzu. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, ogórka przekroić wzdłuż na pół a następnie na plasterki. Ogórka i pomidorki dodać do sałaty.

W małej miseczce wymieszać majonez i śmietanę, dodać drobno posiekany szczypiotek, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak powstałym sosem polać sałatkę.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz a boczek się zarumieni. Podsmażony boczek wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny by odsączył się z niego tłuszcz.

W małym garnku zagotować wodę, dodać ocet i zgasić ogien pod garnkiem. Jajka wbić do miseczek, powoli wlać jajka do gorącej wody, odczekać kilka sekund i z powrotem włączyć gaz, najlepiej jak najmniejszy by woda nie bulgotała.


Gotować jajka około 4 minut, w zależności od wielkości, proponuję użyć stopera by dokładnie odmierzyć czas. Następnie wyjąć jaja łyżką cedzakową i położyć na sałatce. Na koniec posypać sałatkę podsmażonym wcześniej boczkiem. Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Mmm pycha! Jestem ciekawa jak smakuje .
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń