Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 548 kalorii
- opakowanie mieszanki sałaty (80g)
 - 200g pomidorków koktajlowych
 - ¼ zielonego ogórka
 - 2 łyżki majonezu (40g)
 - 4 płaskie łyżki śmietany (40g)
 - kilka gałązek szczypiorku
 - sól
 - pieprz
 - 65g wędzonego boczku
 - łyżka octu
 - 4 jajka
 
Sałatę umyć osuszyć i położyć na talerzu. Pomidorki koktajlowe przekroić
na połówki, ogórka przekroić wzdłuż na pół a następnie na plasterki. Ogórka i
pomidorki dodać do sałaty.
W małej miseczce wymieszać majonez i śmietanę, dodać drobno posiekany
szczypiotek, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak
powstałym sosem polać sałatkę.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni aż wytopi się
tłuszcz a boczek się zarumieni. Podsmażony boczek wyłożyć na papierowy ręcznik
kuchenny by odsączył się z niego tłuszcz.
W małym garnku zagotować wodę, dodać ocet i zgasić ogien pod garnkiem.
Jajka wbić do miseczek, powoli wlać jajka do gorącej wody, odczekać kilka
sekund i z powrotem włączyć gaz, najlepiej jak najmniejszy by woda nie
bulgotała. 
Gotować jajka około 4 minut, w zależności od wielkości, proponuję użyć
stopera by dokładnie odmierzyć czas. Następnie wyjąć jaja łyżką cedzakową i
położyć na sałatce. Na koniec posypać sałatkę podsmażonym wcześniej boczkiem.
Smacznego. 


Mmm pycha! Jestem ciekawa jak smakuje .
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/