Strony

niedziela, 11 czerwca 2017

Panzanella


Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut

Przepis na tą sałatke znalazłam tutaj, jej autorem jest moja ulubiona szefowa kuchni Ina Garten, każdy jej przepis sprawdza się idelanie. Tym razem również doskonałe połączenie smaków, wspaniały dodatek do dań z grila. Polecam.


Składniki na 8 porcjii – każda porcja około 295 kalorii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mały bochenek chleba (400g)
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • ½ czerwonej cebuli
  • 20 listków bazylii
  • 3 łyżki kaparów (60g)
Sos vinegarette:
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki octu szampańskiego
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonegp pieprzu
 
Chleb pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnie, dodać chleb, delikatnie skropić oliwą i smażyć aż chleb się zarumieni ciągle mieszając, pod koniec smażenia doprawić solą.

Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, ogórka przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w grube plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w drobne plasterki. Bazylię drobno posiekać. Do dużej miski wrzucić pomidory, paprykę, ogórka, cebulę, kapary i bazylię.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miseczki wrzucić czosnek, musztardę, ocet, oliwę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Dodać chleb i wszystko dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz