Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Przepis na tą
sałatke znalazłam tutaj, jej autorem jest moja ulubiona szefowa kuchni Ina
Garten, każdy jej przepis sprawdza się idelanie. Tym razem również doskonałe
połączenie smaków, wspaniały dodatek do dań z grila. Polecam.
Składniki na 8 porcjii – każda porcja około 295 kalorii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mały bochenek chleba (400g)
- ½ łyżeczki soli
- 2 duże pomidory
- 1 zielony ogórek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- ½ czerwonej cebuli
- 20 listków bazylii
- 3 łyżki kaparów (60g)
Sos vinegarette:
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki musztardy
- 3 łyżki octu szampańskiego
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo mielonegp pieprzu
Chleb pokroić w
kostkę. Rozgrzać patelnie, dodać chleb, delikatnie skropić oliwą i smażyć aż
chleb się zarumieni ciągle mieszając, pod koniec smażenia doprawić solą.
Pomidory i
paprykę pokroić w kostkę, ogórka przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w
grube plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w drobne plasterki. Bazylię
drobno posiekać. Do dużej miski wrzucić pomidory, paprykę, ogórka, cebulę,
kapary i bazylię.
Czosnek
przecisnąć przez praskę. Do miseczki wrzucić czosnek, musztardę, ocet, oliwę,
sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, tak przygotowanym sosem polać
sałatkę. Dodać chleb i wszystko dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz