Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Dziś kolejna pizza na cienkim cieście. Pyszna, domowa, klasyczne połączenia ser, szynka i pieczarki. Pizza jest dość kaloryczna ja zjadam pół z sałatką z pomidorów no ale zrobićie jak chcecie, rozumiem wiem że nie łatwo jest się jej oprzeć. 
Składniki na 2 pizze – każda około 1220 kalorii
Ciasto:
- 250g białej mąki chlebowej
 - opakowania suchych drożdży (7g)
 - ¼ łyżeczki soli
 - łyżka oliwy z oliwek
 - 150ml letniej wody
 
Dodatki:
- 350g sosu pomidorowego
 - łyżeczka oregano
 - 200g żółtego sera w plastrach
 - 200g wędzonej szynki
 - 1 mała cebula
 - 300g pieczarek
 - łyżka masła (15g)
 - płaska łyżeczka wegety
 - świeżo mielony pieprz
 
Mąkę przesiać do
miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko
wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta
(ja wyręczam się robotem). 
Z ciasta
uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w
ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją
objętość).
Piekarnik nagrzać
do temperatury 200°C. 
Szynkę i ser
pokroić w plasterki a następnie pokroić lub podrzeć na mniejsze kawałki. Cebulę
obrać przekroić na pół, nastepnie jeszcze raz na pół i w plasterki.
Pieczarki obrać i
pokroić w platerki, masło roztopić na patelni dodać pieczarki, wegetę i smażyć
aż wyparuje z  nich woda pod koniec
smażenia dodać cebulę.
Wyrośnięte ciasto
posmarować sosem pomidorowym i posypać oregano. Dodać ser, szynkę i pieczarki z
cebulą oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
Pizze wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C na 15 minut. Po wyjęciu z
piekarnika pizze posypać świeżą bazylią.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz