Strony

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Omlet z pomidorkami, szpinakiem, pieczarkami i serem.

Przygotowanie: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut

Ostatnio jakoś nie udawało mi sie ugotować nic co nadawało by się na bloga, ale w końcu udało się. Zrobiłam dziś na śniadanie przepyszny omlet z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, pieczarkami i serem. Składniki tego omletu wymyśliłam sama. Tym przepisem zaczynam nowy rok i życzę wam by przyniósł to o czym marzycie oraz same zdrowe i smaczne doświadczenia kulinarne.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 463 kalorie
  • 50g szpinaku
  • 100g pieczarek
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 30g masła
  • 5 jaj
  • 2 łyżki mleka
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 100g żółtego sera


Piekarnik rozgrzać do temperatury 175˚C.

Na patelni rozgrzać 1/3 masła dodać szpinak, odrobinę soli i smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie. Następnie przełożyć szpinak na talerzyk.

Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać połowę pozostałego masła, podsmażyć pieczarki z odrobiną soli. Usmażone pieczarki przełożyć na talerzyk.

Do miseczki wbić jaja, dodać mleko, odrobinę soli i pieprz, wszystko wymieszać.

Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Wlać jaja, dodać pieczarki, szpinak, przekrojone na pół pomidorki, wierzch omletu posypać serem.

Smażyć kilka minut na bardzo małym ogniu. Gdy omlet będzie prawie gotowy włożyć patelnię do piekarnika (uwaga koniecznie musi to być patelnia z metalową rączką a nie plastikową).

Omlet będzie gotowy gdy ser na wierzchu lekko się zarumieni. Wyjąć patelnie z piekarnika uważając by sie nie poparzyć!

Omlet podawać z chrupiącym pieczywem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz