Strony

sobota, 7 stycznia 2017

Pizza z szynką i pieczarkami

Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Dziś kolejna pizza na cienkim cieście. Pyszna, domowa, klasyczne połączenia ser, szynka i pieczarki. Pizza jest dość kaloryczna ja zjadam pół z sałatką z pomidorów no ale zrobićie jak chcecie, rozumiem wiem że nie łatwo jest się jej oprzeć. 

Składniki na 2 pizze – każda około 1220 kalorii

Ciasto:
  • 250g białej mąki chlebowej
  • opakowania suchych drożdży (7g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 150ml letniej wody
Dodatki:
  • 350g sosu pomidorowego
  • łyżeczka oregano
  • 200g żółtego sera w plastrach
  • 200g wędzonej szynki
  • 1 mała cebula
  • 300g pieczarek
  • łyżka masła (15g)
  • płaska łyżeczka wegety
  • świeżo mielony pieprz



Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta (ja wyręczam się robotem).

Z ciasta uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.

Szynkę i ser pokroić w plasterki a następnie pokroić lub podrzeć na mniejsze kawałki. Cebulę obrać przekroić na pół, nastepnie jeszcze raz na pół i w plasterki.

Pieczarki obrać i pokroić w platerki, masło roztopić na patelni dodać pieczarki, wegetę i smażyć aż wyparuje z  nich woda pod koniec smażenia dodać cebulę.

Wyrośnięte ciasto posmarować sosem pomidorowym i posypać oregano. Dodać ser, szynkę i pieczarki z cebulą oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu.

Pizze wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pizze posypać świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz