Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Dziś kolejna pizza na cienkim cieście. Pyszna, domowa, klasyczne połączenia ser, szynka i pieczarki. Pizza jest dość kaloryczna ja zjadam pół z sałatką z pomidorów no ale zrobićie jak chcecie, rozumiem wiem że nie łatwo jest się jej oprzeć.
Składniki na 2 pizze – każda około 1220 kalorii
Ciasto:
- 250g białej mąki chlebowej
- opakowania suchych drożdży (7g)
- ¼ łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 150ml letniej wody
Dodatki:
- 350g sosu pomidorowego
- łyżeczka oregano
- 200g żółtego sera w plastrach
- 200g wędzonej szynki
- 1 mała cebula
- 300g pieczarek
- łyżka masła (15g)
- płaska łyżeczka wegety
- świeżo mielony pieprz
Mąkę przesiać do
miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko
wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta
(ja wyręczam się robotem).
Z ciasta
uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, pozostawić w
ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją
objętość).
Piekarnik nagrzać
do temperatury 200°C.
Szynkę i ser
pokroić w plasterki a następnie pokroić lub podrzeć na mniejsze kawałki. Cebulę
obrać przekroić na pół, nastepnie jeszcze raz na pół i w plasterki.
Pieczarki obrać i
pokroić w platerki, masło roztopić na patelni dodać pieczarki, wegetę i smażyć
aż wyparuje z nich woda pod koniec
smażenia dodać cebulę.
Wyrośnięte ciasto
posmarować sosem pomidorowym i posypać oregano. Dodać ser, szynkę i pieczarki z
cebulą oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
Pizze wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C na 15 minut. Po wyjęciu z
piekarnika pizze posypać świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz