Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut- 2 duże piersi z kurczaka ze skórą
- 2 łyżki oleju
- mieszanka sałat z dodatkiem paseczków marchewki, kapusty bialej i czerwonej (200g)
- 2 plasteki białej cebuli
- 200g pomidorków koktajlowych
- 2 dość duże awokado
- 4 plasterki chudego boczku (120g)
- 4 płaskie łyżki majonezu
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 12%
- sól i pieprz do smaku
Kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając się
by przyprawy dostały sie również pod skóre, skropić olejem i wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Pod koniec pieczenia do piekarnika
włożyć boczek, tak by ładnie się upiekł ale nie wysuszył. Następnie kurczaka i
boczek wyjąć z piekarnika i odstawić by przestygły. Obie te czynności można
zrobić odpowiednio wcześniej a upieczonego kurczaka i boczekprzechowywać w
lodówce.
Zimnego kurczaka obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Do miski wrzucić
kurczaka, dodać szczyptę soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie dodać mieszankę sałat i przekrojone na 4 części plasterki cebuli.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, wrzucić do miski z pozostałymi
składnikami. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Dużą łyżką oddzielić
skórę od miąższu, obrane awokado pokroić w dużą kostkę i dodac do pozostałych
składników.
Do miski z sałatką dodać majonez, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu i
wszystko wymieszać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Sałatkę przełożyć do miski,
wierch posypać boczkiem. Podawać od razu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz