Strony

niedziela, 11 września 2016

Sałatka z kurczakiem i awokado


Przygotowanie: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut

 
Taką sałatkę jadłam w jednym z angielskich pubów o nazwie „Beefeater”, postanowiłam odtworzyć ją w domu. Myślę że udało mi się, sałatka jest pyszna pełna świeżych warzyw, zdrowych i pełnych witamin składników. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie pod jednym warunkiem że upieczemy sobie wcześniej piersi z kurczaka i boczek.

 
Składniki na dwie duże porcje – każda porcja około 874 kalorie
  • 2 duże piersi z kurczaka ze skórą
  • 2 łyżki oleju
  • mieszanka sałat z dodatkiem paseczków marchewki, kapusty bialej i czerwonej (200g)
  • 2 plasteki białej cebuli
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 2 dość duże awokado
  • 4 plasterki chudego boczku (120g)
  • 4 płaskie łyżki majonezu
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 12%
  • sól i pieprz do smaku




Kurczaka umyć, osuszyć doprawić sporą ilością soli i pieprzu starając się by przyprawy dostały sie również pod skóre, skropić olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Pod koniec pieczenia do piekarnika włożyć boczek, tak by ładnie się upiekł ale nie wysuszył. Następnie kurczaka i boczek wyjąć z piekarnika i odstawić by przestygły. Obie te czynności można zrobić odpowiednio wcześniej a upieczonego kurczaka i boczekprzechowywać w lodówce.
 
Zimnego kurczaka obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Do miski wrzucić kurczaka, dodać szczyptę soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać mieszankę sałat i przekrojone na 4 części plasterki cebuli.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Dużą łyżką oddzielić skórę od miąższu, obrane awokado pokroić w dużą kostkę i dodac do pozostałych składników.
Do miski z sałatką dodać majonez, śmietanę, szczyptę soli i pieprzu i wszystko wymieszać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Sałatkę przełożyć do miski, wierch posypać boczkiem. Podawać od razu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz