Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 5 mnut
Dzisiejsza propozycja to ravioli z sosem pomidorowym i pesto, mój sposób
na błyskawiczny obiad dla zapracowanych. Przygotowuję go zawsze gdy wiem że nie
będę miała czasu na gotowanie. Oczywiście można, ravioli, sos pomidorowy i
pesto zrobić samemu ale czasem trzeba ratować się tak zwanym gotowcem.
Wszystkie składniki można dobrać według własnego upodobania, wybierzcie takie
ravioli i sos jakie najbardziej lubicie. Smacznego
Składniki na 2 pocje – każda porcja około 597 kalorii
- 400g gotowego ravioli (lub własnej prdukcji)
- 350g sosu pomidorowego (gotowego lub z przepisu poniżej)
- 2 łyżki pesto (gotowego lub z tego przepisu)
- 2 płaskie łyżki tartego parmezanu
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- puszka krojonych pomidorów
- łyżka oleju
- ząbek czosnku
- ½ czerwonej cebuli
- łyżeczka oregano
Zaczynamy od zrobienia sosu pomidorowego. Czosek i cebulę drobno
posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć chwilkę aż
cebula się zeszkli. Następnie dodać pomidory w puszce i oregano, gotować jescze
chwilkę na małym ogniu aż sos trochę zgęstnieje.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać olej i sól. Zmniejszyć gaz, do
garnka z wrzątkiem wrzucić ravioli i gotować według przepisu na opakowaniu ale
niezbyt długo by ravioli było al dente a nie rozgotowane. Następnie przecedzić
ravioli przez sito i na chwilę odstawić. Przełożyć na talerz, polać sosem pomidorowym,
na wierzch położyć łyżkę pesto i posypać tartym parmezanem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz