Strony

sobota, 3 września 2016

Ravioli z sosem pomidorowym i pesto

Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 5 mnut

Dzisiejsza propozycja to ravioli z sosem pomidorowym i pesto, mój sposób na błyskawiczny obiad dla zapracowanych. Przygotowuję go zawsze gdy wiem że nie będę miała czasu na gotowanie. Oczywiście można, ravioli, sos pomidorowy i pesto zrobić samemu ale czasem trzeba ratować się tak zwanym gotowcem. Wszystkie składniki można dobrać według własnego upodobania, wybierzcie takie ravioli i sos jakie najbardziej lubicie. Smacznego

Składniki na 2 pocje – każda porcja około 597 kalorii
  • 400g gotowego ravioli (lub własnej prdukcji)
  • 350g sosu pomidorowego (gotowego lub z przepisu poniżej)
  • 2 łyżki pesto (gotowego lub z tego przepisu)
  • 2 płaskie łyżki tartego parmezanu
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • ½ czerwonej cebuli
  • łyżeczka oregano


Zaczynamy od zrobienia sosu pomidorowego. Czosek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć chwilkę aż cebula się zeszkli. Następnie dodać pomidory w puszce i oregano, gotować jescze chwilkę na małym ogniu aż sos trochę zgęstnieje.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać olej i sól. Zmniejszyć gaz, do garnka z wrzątkiem wrzucić ravioli i gotować według przepisu na opakowaniu ale niezbyt długo by ravioli było al dente a nie rozgotowane. Następnie przecedzić ravioli przez sito i na chwilę odstawić. Przełożyć na talerz, polać sosem pomidorowym, na wierzch położyć łyżkę pesto i posypać tartym parmezanem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz