Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Przepis na omlet dla dwojga pochodzi ze strony foodnetwork, jego autorką jest uwielbiana przeze mnie Ina Garten. Mi bardzo zasmakował, mam nadzieję że wam też posmakuje. Oryginalny przepis można znaleźć tutaj. Zapraszam.
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 898 kalorii
- 125g boczku
- łyżka masła
- średniej wielkości ziemniak
- mała cebula
- papryczka jalapenio
- 5 jaj
- 2 łyżki mleka
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 zielone cebulki
- 4 ounces żółtego sera typu cheddar
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175˚C. Boczek
pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaka obrać i pokroić w około 1cm kostkę,
cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę jalapenio pokroić w drobną
kostkę. Zieloną cebulkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tartce na grubych
oczkach. Do miseczki wbić jaja, dodać mleko, sól i pieprz, wszystko wymieszać. Dodać
zieloną cebulkę i cheddar.
Na suchej patelni smażyć boczek około 5-7 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie
odsączyć boczek na papierze kuchennym. Na patelni rozgrzać masło, dodać
pokrojonego w kostkę ziemniaka i cebulę, smażyć około 10 minut aż ziemniak
zmięknie a cebula się zeszkli. Następnie dodać paparyczkę jalapenio i boczek.
Na koniec dodać jaja, patelnię włożyć do nagrzanego
piekarnika i piec około 20 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz