Strony

wtorek, 23 lutego 2016

Omlet dla dwojga

Przygotowanie: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Przepis na omlet dla dwojga pochodzi ze strony foodnetwork, jego autorką jest uwielbiana przeze mnie Ina Garten. Mi bardzo zasmakował, mam nadzieję że wam też posmakuje. Oryginalny przepis można znaleźć tutaj. Zapraszam.


Składniki na 2 porcje - każda porcja około 898 kalorii
  • 125g boczku
  • łyżka masła
  • średniej wielkości ziemniak
  • mała cebula
  • papryczka jalapenio
  • 5 jaj
  • 2 łyżki mleka
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 zielone cebulki
  • 4 ounces żółtego sera typu cheddar




Piekarnik rozgrzać do temperatury 175˚C. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaka obrać i pokroić w około 1cm kostkę, cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę jalapenio pokroić w drobną kostkę. Zieloną cebulkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Do miseczki wbić jaja, dodać mleko, sól i pieprz, wszystko wymieszać. Dodać zieloną cebulkę i cheddar.
Na suchej patelni smażyć boczek około 5-7 minut  mieszając od czasu do czasu. Następnie odsączyć boczek na papierze kuchennym. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i cebulę, smażyć około 10 minut aż ziemniak zmięknie a cebula się zeszkli. Następnie dodać paparyczkę jalapenio i boczek.
Na koniec dodać jaja, patelnię włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz