Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia:15 minut
Przepis pochodzi
ze strony Foodnetwork, a jego autorem jest uwielbiana przeze mnie Ina Garten, oryginalny przepis można znależć tutaj. Przepis
jest prosty i szybki, w dodatku niskokaloryczny. Tak naprawdę można użyć jakiejkolwiek białej ryby, należy
ją doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Zioła i pozostałe składniki znkomicie
komponują się z rybą. Polecam.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 345 kalorii
- 2 filety dorsza (około 200g każdy)
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek tymianku
- 4 duże zielone oliwki
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 200˚C. Filety dorsza ułożyć na papierze do pieczenia,
każdy posypać połową łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, skropić łyżką soku z
cytryny i oliwy z oliwek. Na wierzchu położyć po kilka gałązek tymianku i po
dwie oliwki. Wszystko szczelnie zamknąć w papierze do pieczenia i ułożyć na
blasze i piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz