Strony

piątek, 18 grudnia 2015

Ryba z tymiankiem i oliwkami

Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia:15 minut

Przepis pochodzi ze strony Foodnetwork, a jego autorem jest uwielbiana przeze mnie Ina Garten, oryginalny przepis można znależć tutaj. Przepis jest prosty i szybki, w dodatku niskokaloryczny. Tak naprawdę można użyć jakiejkolwiek białej ryby, należy ją doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Zioła i pozostałe składniki znkomicie komponują się z rybą. Polecam.


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 345 kalorii
  • 2 filety dorsza (około 200g każdy)
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek tymianku
  • 4 duże zielone oliwki



Piekarnik rozgrzać do temperatury 200˚C. Filety dorsza ułożyć na papierze do pieczenia, każdy posypać połową łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, skropić łyżką soku z cytryny i oliwy z oliwek. Na wierzchu położyć po kilka gałązek tymianku i po dwie oliwki. Wszystko szczelnie zamknąć w papierze do pieczenia i ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz