Strony

sobota, 26 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i grzybami


Przygotowanie: 60 minut
Czas gotowania i smażenia: 15 minut

Pierogi planowałam zrobić już dawno, zawsze jednak brakowało czasu. W Święta znalazłam trochę czasu żeby je zrobić, w kuchni zapanował niesamowity bałagan ale warto było pierogi były pyszne niestety już wszytkie zniknęły. Polecam.

Składniki na 4 porcje - każda około 827 kalorii

Farsz:
  • 150g suszonych grzybów
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • 450g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka wegety
  • łyżeczka maggi
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka ziołowego pieprzu

Ciasto:
  • 0.5kg mąki
  • żółtko
  • łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • szklanka gorącej wody

Ponadto:
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • szczypta soli


Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut lub namoczyć w zimnej wodzie poprzedniego dnia. Pieczarki poszatkowac na tartce na grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać cebulkę i smażyć aż cebula się zeszkli następnie dodać drobno pokrojone grzyby i starte pieczarki, smażyć wszystko razem kilka minut.  Po tym czasie dodać odciśniętą i drobno pokrojoną kapustę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę, maggi, pieprz i pieprz ziołowy, całość smażyć jeszcze kilka minut następnie zdjąć patelnie z gazu a farsz ostudzić. Można to zrobić poprzedniego dnia.

Teraz zagniatamy ciasto.  Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, olej, sól, ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość wolne, miękkie nie sztywne i łatwo się rwące.  Kulkę ciasta rozwałkować na grubość ok. 40 mm, szklanką lub foremką do pierogów wykrajać koła, następnie nakładać farsz.

Gotowe pierogi należy gotowac w dużym garnku z dodatkiem łyżki oleju i lyżeczki soli. Gotować pierogi po kilka minut następnie odcedzić. 

Na patelni rozrzać łyżkę oleju i łyżkę masła smażyć pierogi na złoty kolor. Na osobnej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła dodać posiekaną cebulę i szczyptę soli, smażyć na złoty kolor. Usmażone pierogi podawać okraszone smażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz