Przygotowanie: 60 minut
Czas gotowania i smażenia: 15 minut
Pierogi planowałam zrobić już dawno, zawsze jednak brakowało czasu. W Święta
znalazłam trochę czasu żeby je zrobić, w kuchni zapanował niesamowity bałagan
ale warto było pierogi były pyszne niestety już wszytkie zniknęły. Polecam.
Składniki na 4 porcje - każda około 827 kalorii
Farsz:
- 150g suszonych grzybów
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- łyżka oleju
- łyżka masła
- 450g kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- łyżeczka wegety
- łyżeczka maggi
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka ziołowego pieprzu
Ciasto:
- 0.5kg mąki
- żółtko
- łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
- szklanka gorącej wody
Ponadto:
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- szczypta soli
Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut lub namoczyć w
zimnej wodzie poprzedniego dnia. Pieczarki poszatkowac na tartce na grubych
oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać cebulkę i smażyć aż cebula się
zeszkli następnie dodać drobno pokrojone grzyby i starte pieczarki, smażyć
wszystko razem kilka minut. Po tym
czasie dodać odciśniętą i drobno pokrojoną kapustę, dodać liść laurowy, ziele
angielskie, wegetę, maggi, pieprz i pieprz ziołowy, całość smażyć jeszcze kilka
minut następnie zdjąć patelnie z gazu a farsz ostudzić. Można to zrobić
poprzedniego dnia.
Teraz zagniatamy ciasto. Na
stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, olej, sól, ciepłą wodę i zagnieść ciasto.
Ciasto powinno być dość wolne, miękkie nie sztywne i łatwo się rwące. Kulkę ciasta rozwałkować na grubość ok. 40
mm, szklanką lub foremką do pierogów wykrajać koła, następnie nakładać farsz.
Gotowe pierogi należy gotowac w dużym garnku z dodatkiem łyżki oleju i
lyżeczki soli. Gotować pierogi po kilka minut następnie odcedzić.
Na patelni rozrzać łyżkę oleju i łyżkę masła smażyć pierogi na złoty kolor. Na osobnej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła dodać posiekaną cebulę i szczyptę soli, smażyć na złoty kolor. Usmażone pierogi podawać okraszone smażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz