Strony

wtorek, 29 grudnia 2015

Makowiec

Przygotowanie: 1.5 godziny
Czas pieczenia: 30 minut

Przepis na makowiec dostałam od mamy, długo zabierałam się do upieczenia makowca z myślą że zajmuje to sporo czasu. No faktycznie trochę to trwa ale jednak nie trzeba nad nim ciągle stać trzeba jednak być w domu i od czasu do czasu do makowca zaglądać. Z tego przepisu wychodzą dwa duże makowce, pyszne i puszyste mój może nie był tak dobry jak makowiec mojej wspaniałej mamy ale też był smaczny. Mamie dziękuję za przepis a wszystkim czytelnikom życzę smacznego.

Składniki na 2 makowce – 24 porcje – każda około 228 kalorii 
  • 25g drożdży
  • 70g cukru
  • 30g cukru waniliowego
  • szklanka mleka
  • 0.5 kg mąki
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 850g masy makowej


Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. W międzyczasie mąkę przesiać przez sito, masło roztopić i ostudzić, białka odzeilić od żółtek.

Po 20 minutach do rozczynu z drożdży dodać mąkę, roztopione masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Następnie wyrobić ciasto i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, każdą rozwałkujemy na kształt prostokąta i równo nakładamy połowę masy makowej na ciasto ,zwijamy tak jak roladę następnie zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając troszkę miejsca na wyrośnięcie, pozostawiamy na blaszce na 15 minut .

Makowce układamy na blaszce do pieczenia obok siebie ,tak aby papier był pod spodem ,makowiec swoim ciężarem przygniata papier i ten się nie wysuwa powstaje ładny okrągły  makowiec.


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w papierze aż do ostygnięcia. Po ostudzeniu można polukrować ,posypać orzechami, rodzynkami lub skórką pomarańczową. Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz