Przygotowanie: 1.5 godziny
Czas pieczenia: 30 minut
Przepis na
makowiec dostałam od mamy, długo zabierałam się do upieczenia makowca z myślą
że zajmuje to sporo czasu. No faktycznie trochę to trwa ale jednak nie trzeba
nad nim ciągle stać trzeba jednak być w domu i od czasu do czasu do makowca zaglądać.
Z tego przepisu wychodzą dwa duże makowce, pyszne i puszyste mój może nie był
tak dobry jak makowiec mojej wspaniałej mamy ale też był smaczny. Mamie
dziękuję za przepis a wszystkim czytelnikom życzę smacznego.
Składniki na 2 makowce – 24 porcje – każda około 228 kalorii
- 25g drożdży
- 70g cukru
- 30g cukru waniliowego
- szklanka mleka
- 0.5 kg mąki
- 150g masła
- 3 jajka
- 850g masy makowej
Drożdże wymieszać
z cukrem i ciepłym mlekiem, pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. W
międzyczasie mąkę przesiać przez sito, masło roztopić i ostudzić, białka
odzeilić od żółtek.
Po 20 minutach do
rozczynu z drożdży dodać mąkę, roztopione masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka.
Następnie wyrobić ciasto i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie
białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
Gdy ciasto
wyrośnie dzielimy je na dwie części, każdą rozwałkujemy na kształt prostokąta i
równo nakładamy połowę masy makowej na ciasto ,zwijamy tak jak roladę następnie
zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając troszkę miejsca na wyrośnięcie,
pozostawiamy na blaszce na 15 minut .
Makowce układamy
na blaszce do pieczenia obok siebie ,tak aby papier był pod spodem ,makowiec swoim
ciężarem przygniata papier i ten się nie wysuwa powstaje ładny okrągły makowiec.
Piec w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180˚C 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w
papierze aż do ostygnięcia. Po ostudzeniu można polukrować ,posypać orzechami,
rodzynkami lub skórką pomarańczową. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz