Strony

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Kebab z kurczakiem

Przygotowanie: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut


Na blogu pojwaił się już kebab z wieprzowiną, dziś chciałabym z Wami podzielić się bardzo podobnym przepisem na kebab ale tym razem z kurczakiem. Przepis jest prawie identyczny ale kebab z kurczakiem robi się szybciej bo kawałki kurczaka można łatwo usmażyć na patelni nie muszą długo piec się w piekarniku. Ja podaję tu dość skomplikowaną wersję w zależności od posiadanego czasu można samodzielnie upiec chlebek pita, zrobić własną marynatę do mięsa i własny sos czosnkowy. Przyznam szczerze że chlebek pita upiekłam tylko raz i niestety z braku czasu zwykle kupuję go w sklepie. Jeśli skorzystacie z gotowego chlebka pita i sklepowej przyprawy przygotowanie kebaba będzie błyskawiczne. Zachęcam jednak do zrobienia własnego sosu czosnkowego, sklepowe wersje zazwyczaj zawierają sporo kwaśnych dodatków i konserwantów które skutecznie zabijają smak pozostałych składników naszego kebabu. A więc do dzieła, życzę smacznego.


Składniki na 4 kebaby – każdy około 452 kalorie
  • 4 chlebki pita (z tego przepisu lub kupione w sklepie)
  • 4 piersi z kurczaka
  • łyżka przyprawy do gyrosa lub marynata sporządzona ze składników poniżej
  • mała cebula
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 2 małe pomidory
  • sos czosnkowy gotowy lub z przepisu poniżej
  • ketchup lub ostry sos chilli
  • 4 marynowane papryczki chilli
Marynata:
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki vegety
  • ząbek czosnku lub ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ¾ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki gorczycy lub musztardy w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki lub chilli
  • szczypta cukru
  • ½ łyżeczki kozieradki (świeżej lub suszonej)
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano
  • ½ małej cebuli lub ½ łyżeczki suszonej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta kurkumy
Sos czosnkowy:
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany (75ml)
  • 3 łyżki majonezu (45ml)
  • łyżka mleka (15ml)
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu




Zaczynamy od zamarynowania mięsa jeśli zdecydujecie się sami zrobić marynatę wszystkie suche składniki należy wymieszać w miseczce (można też zrobić od razu większą ilość i przechowywać w zamkniętym pojemniku wtedy używamy tylko suchych składników czyli suszone zioła, czosnek i cebula). Z powyżej podanych składników powinna wyjść łyżka marynaty tyle jest nam potrzebne do przyprawienia kurczaka. Jeśli jednak robicie tylko jedną porcję proponuję w miare możliwości użyć świeżych ziół, cebuli i czosnku. Suche składniki wymieszać razem a świeże zioła, czosnek i cebulę drobno posiekać. Piersi kurczaka pokroić w dużą kostkę następnie dopraiwć wszystkimi składnikami marynaty. Jeśli nie macie czasu można użyć gotowej przyprawy kebab-gyros. Najlepiej mięso kurczaka doprawić odpowiednio wcześniej.
Przygotować resztę składników; liśćie sałaty drobno posiekać w podłużne paski, cebulę obrać przekroić na pół i pokroić w plasterki. Pomidora również przekroić na pół a następnie pokroić w plasterki.
Zrobic sos czosnkowy, w tym celu wymieszac śmietane, majonez i mleko. Dodać przecisniety przez praskę czosnek (jeśli wolicie bardzo łagodny sos można czosnek chwilę podsmażyć na patelni w łupince). Dodać drobno posiekany szczypiorek, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać.
Jeśli zdecydujemy się na sklepowy chlebek pita najlepiej byloby podgrzać go w piekarniku przez 1-2 minuty można też zrobić to w tosterze. Jesli jednak skusicie się na zrobienie chlebka pita samemu chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż napełni się powietrzem i zarumieni.
W międzyczasie na patelni grillowej usmażyć zamarynowane wcześniej kawałki kurczaka tak by zarumieniły się z każdej strony ale niezbyt długo by mięso nie było suche.

Gorący chlebek pita wyjąć z piekarnika i trzymając go przez czystą ściereczkę jedną stronę naciąć ostrym nożem by powstała kieszeń. Teraz do każdego chlebka nakładać kolejno sos czosnkowy, mięso, sałatę, cebulę, pomidor, jeszcze sos czosnkowy, ketchup lub pikantny sos i na koniec marynowaną papryczkę jalapeno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz