Strony

piątek, 9 marca 2018

Ketchup


Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 3 godziny
 
Przepis na domowy ketchup znalazłam tutaj na blogu "Ósmy kolor tęczy". Zauroczyły mnie przepiękne zdjęcia, ketchup smakował tak samo pysznie jak wyglądał. Jest z nim trochę pracy bo trzeba chodzić mieszać, pilnować,  przecedzić a później pozmywać ten cały bałagan w kuchni ale myślę że czasami warto poświęcić chwilkę czasu i zjeść coś pysznego i bez dodatkowych konserwantów. Polecam.


Składniki na 5 małych słoiczków – każdy około 215 kalorii

  • 3kg dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone papryki (150g)
  • 3 cebule (około 300g)
  • 2 duże ząbki czosnku (15g)
  • łyżka soli (20g)
  • 4 łyżki brązowego cukru (60g)
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
  • 2 łyżki octu winnego

 

Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki, paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne, cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obrać z łupinek. Wszystko wrzucić do blendera i zmiksować. Następnie przełożyć do garnka, doprawić solą i gotować kilka godzin tak by wyparowała większość wody.
Odparowane warzywa przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Dodać cukier, pieprz, słodką paprykę i paprykę chilli. Gotować jescze chwilę, wyłączyć gaz dodać ocet i dobrze wszystko wymieszać. Następnie przełożyć ketchup do słoiczków i zakręcić. Słoiczki z ketchupem przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem do połowy wysokości i gotować pod przykryciem około 15 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić słoiczki z ketchupem do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz