Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 3 godziny
Przepis na domowy ketchup znalazłam tutaj na blogu "Ósmy kolor tęczy". Zauroczyły
mnie przepiękne zdjęcia, ketchup smakował tak samo pysznie jak wyglądał. Jest z
nim trochę pracy bo trzeba chodzić mieszać, pilnować, przecedzić a później pozmywać ten cały
bałagan w kuchni ale myślę że czasami warto poświęcić chwilkę czasu i zjeść coś
pysznego i bez dodatkowych konserwantów. Polecam.
Składniki na 5 małych słoiczków – każdy około 215 kalorii
- 3kg dojrzałych pomidorów
- 2 czerwone papryki (150g)
- 3 cebule (około 300g)
- 2 duże ząbki czosnku (15g)
- łyżka soli (20g)
- 4 łyżki brązowego cukru (60g)
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
- 2 łyżki octu winnego
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki, paprykę umyć i usunąć gniazda
nasienne, cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obrać z łupinek. Wszystko
wrzucić do blendera i zmiksować. Następnie przełożyć do garnka, doprawić solą i
gotować kilka godzin tak by wyparowała większość wody.
Odparowane warzywa przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Dodać
cukier, pieprz, słodką paprykę i paprykę chilli. Gotować jescze chwilę,
wyłączyć gaz dodać ocet i dobrze wszystko wymieszać. Następnie przełożyć
ketchup do słoiczków i zakręcić. Słoiczki z ketchupem przełożyć do dużego
garnka, zalać wrzątkiem do połowy wysokości i gotować pod przykryciem około 15
minut. Wyłączyć gaz i pozostawić słoiczki z ketchupem do ostygnięcia.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz