Czas pieczenia: 15 minut
Składniki na 2 pizze – każda około 1095 kalorii
Ciasto:
-
250g białej mąki chlebowej
- opakowania suchych drożdży (7g)
- ¼ łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 150ml letniej wody
-
350g sosu pomidorowego
- 250g żółtego sera
- 200g szynki
- kawałek czerwonej cebuli (40g)
- kilka listków bazylii
Mąkę przesiać do
miski, dodać drożdże, sól i oliwę z oliwek i 150ml letniej wody, wszystko
wymieszać. Ugniatać na posypanej mąką stolnicy.
Z ciasta
uformować 2 kule lekko spłaszczyć i rozwałkować na płaskie placki, przykryć
wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do
wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać
do temperatury 200°C.
Ser zetrzeć na
tartce, szynkę pokroić w plasterki a następnie w dużą kostkę. Cebulę obrać i
pokroić w cienkie plasterki, ja robię to szatkownicą.
Pizze wstawić do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C na 15 minut. Po wyjęciu z
piekarnika pizze posypać listkami świeżą bazylią.
Już od kilku dni "chodzi" za mną pizza, Twoja wygląda tak apetycznie, że chyba się w końcu skuszę ;)
OdpowiedzUsuń